Gemeente Leeuwarden

Kenniscampus Leeuwarden ligt op koers

Groepje jongelui De voorbereidingen van en besprekingen over de Kenniscampus Leeuwarden zijn in volle gang. Langzaam maar zeker begint de Kenniscampus vorm te krijgen en kan de oriëntatiefase worden afgesloten. De vijf partijen die bij het project betrokken zijn de Provincie Fryslân, Gemeente Leeuwarden, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Christelijke Hogeschool Nederland en het Van Hall Instituut hebben onlangs overeenstemming bereikt over de koers die uitgezet moet worden.

De stuurgroep heeft zich onder meer gebogen over een voorlopig rapport van Economisch Bureau Coulon. In het rapport zijn de economische effecten van drie scenarios van de Kenniscampus beschreven. De stuurgroep heeft gekozen voor het scenario van een sterke kenniscampus, met als belangrijkste economische effecten een forse groei van het aantal studenten en arbeidsplaatsen. Om een sterke kenniscampus te kunnen realiseren, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan, waaronder een intensieve(re) samenwerking tussen de hogescholen en het bedrijfsleven. De partijen realiseren zich terdege dat de mate waarin aan de voorwaarden kan worden voldaan, van invloed zal zijn op de vormgeving en uitvoering van de Kenniscampus. Het uiteindelijke resultaat hangt sterk af van het voldoen aan deze voorwaarden.

Gelet op de publieke discussie zullen de voorzitter van de stuurgroep en de onderzoeker het onderzoek binnenkort presenteren en toelichten.

Ook wordt er nu intensief gewerkt aan het financieringsplan van de Kenniscampus, het bestemmingsplan van het Rengersparkgebied waar de Kenniscampus moet verrijzen en de oprichting van een rechtspersoon.

Om de totale financiering van de investering van 116 miljoen euro voor de Kenniscampus rond te krijgen, moet nog dekking worden gevonden voor 24 miljoen euro. Naast de rijksoverheid worden ook Provincie Fryslân en Gemeente Leeuwarden gevraagd subsidie te verlenen om het investeringsbedrag rond te krijgen. Er worden momenteel gesprekken gevoerd met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het Ministerie van Economische Zaken.

Nu de oriëntatiefase Kenniscampus zo goed als afgerond is, richt de aandacht zich meer op de procesmatige kant van de Kenniscampus. Zo zal de Kenniscampus Leeuwarden de komende maanden een aantal besluitvormingsprocessen moeten doorlopen. Tijdens dit proces zal ook duidelijk worden of rijk, provincie en gemeente de benodigde subsidiegelden gaan verlenen.

[s?leeuwarden.gemeente_leeuwarden_actueel.inleiding.kenniscampus_leeuw arden_ligt_op_koers]