Gemeente Rotterdam

Rotterdam maakt keuzes in stedelijke projecten

(13-03-03) Het Rotterdamse College heeft het het Uitvoeringsplan Stedelijke Projecten Rotterdam vastgesteld. Dit uitvoeringsplan is een uitwerking van het Ruimtelijk Plan Rotterdam (RPR 2010) dat in 2000 werd gepresenteerd en waarin de ontwikkeling in de ruimtelijke inrichting van Rotterdam voor het komende decennium werd beschreven.

Uit de voorraad plannen uit het RPR 2010 is een keuze gemaakt tussen projecten die snel uitgevoerd moeten worden en projecten waar voorlopig geen ambtelijke capaciteit en middelen op worden ingezet. Het doel van deze aanpak is om de uitvoering te versterken en het tempo te versnellen. Ook wordt op deze wijze meer duidelijkheid verschaft aan marktpartijen.

Bij het maken van de keuzes is op de eerste plaats gekeken naar de bijdrage die projecten leveren aan de collegedoelstellingen. Dat is op het gebied van huisvesting het bevorderen van wonen in de binnenstad en het aantrekken en behouden van midden- en hogere inkomens. Ook moeten de projecten een bijdrage leveren aan de overige collegedoelstellingen: veiligheid, onderwijs en economie. Kansrijk zijn verder projecten die financieel, juridisch of milieutechnisch makkelijk haalbaar zijn en waarvoor een goede afzetmarkt bestaat.

Alle plannen die er lagen zijn in het Uitvoeringsplan onderverdeeld in drie categorieën: die projecten die in deze collegeperiode in uitvoering zijn of in uitvoering worden genomen, de projecten die na 2006 uitgevoerd worden of in die periode worden gestart en tot slot een lijst met projecten die pas na 2010 uitgevoerd hoeven te worden, waaronder een deel waarvan de slaagkans zo laag wordt geacht dat het beter is om ze van de gemeentelijke actielijst te schrappen. Voor die projecten is geen ambtelijke capaciteit meer beschikbaar.