Voedingscentrum
Gekoelde flesvoeding is veilig
Advies Voedingscentrum ongewijzigd

13 maart

Fabrikanten van zuigelingenvoeding hebben aangekondigd de tekst op de verpakking van volledige zuigelingenvoeding in de toekomst te wijzigen. In de gebruiksaanwijzing van de poedermelk vermelden zij niet langer dat de flesvoeding 24 uur van tevoren kan worden bereid. Deze maatregel heeft te maken met een erg zeldzame bacterie die in het buitenland tot problemen heeft geleid. Het Voedingscentrum ziet vooralsnog geen aanleiding om het advies voor flesvoeding te wijzigen. Er is geen enkel risico als de bereide zuigelingenvoeding maximaal 24 uur in de koelkast wordt bewaard bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.

De fabrikanten van zuigelingenvoeding nemen deze maatregel voor de zekerheid. In het buitenland zijn enkele kinderen ziek geworden van de bacterie Enterobacter sakazakii. Dit is een vrij onschuldige bacterie die alleen in uitzonderlijke gevallen ziekmakend is. De bacterie kan alleen uitgroeien als (bereide) flesvoeding langdurig buiten de koelkast wordt bewaard. In Nederland zijn geen kinderen ziek geworden van deze bacterie. Als de flesvoeding precies en hygiënisch wordt klaargemaakt en niet langer dan 24 uur koel wordt bewaard, is er geen enkel risico voor het kind dat de melk drinkt.

Koud water uit de kraan
Het klaarmaken van de fles moet precies en hygiënisch gebeuren. Flesvoeding kan worden klaargemaakt met leidingwater uit de koude kraan. Bij het maken van de fles voor direct gebruik, is het voldoende het water te verwarmen tot de temperatuur waarbij het poeder het beste oplost. Bij het klaarmaken van de voeding voor de hele dag, is het beter het water voor gebruik te koken. In voeding met ongekookt water kunnen bacteriën zich in de loop van de dag vermenigvuldigen. Bewaar bereide flesvoeding niet langer dan 24 uur in de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 4 °C.