Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vier ruimers besmet met aviaire influenza

Vanmiddag heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), in samenwerking met het Nationaal Influenza Centrum Rotterdam, aan staatssecretaris Ross meegedeeld dat vier ruimers besmet zijn geraakt met het aviaire influenzavirus. Allen hebben een oogaandoening (conjunctivitis), maken het goed en zijn onder behandeling. In totaal zijn er nu 5 bevestigde menselijke gevallen van aviaire influenza.

Maandag 10 maart heeft staatssecretaris Ross in een brief aan de kamer bekend gemaakt dat iedereen die betrokken is bij het ruimen van de met vogelpest besmette bedrijven wordt onderzocht op dieren- en mensengriepvirussen. Vanaf dinsdag 11 maart kunnen ruimers op het coördinatiecentrum in Stroe door medewerkers van Hulpverlening Gelderland Midden (GGD Ede) tegen de griep gevaccineerd worden. Het griepvaccin wordt normaal elk najaar beschikbaar gesteld en kent geen bijwerkingen.

Voorts blijft ook het eerdere BAO-advies van woensdag 5 maart ten aanzien van vaccinatie en beschermende maatregelen voor de betrokken gebieden:

· ruimers van de boerderijen krijgen het dringende advies een griepvaccin te halen; Eigenaren en familie van getroffen bedrijven krijgen dit advies niet, omdat het vaccin pas na tien dagen werkt en het getroffen bedrijf dan al geruimd is;

· het dragen van adequate beschermende kleding, inclusief veiligheidsbrillen, neus- en mondmaskers;

· Mensen met hoge koorts en luchtwegklachten moeten contact met van vogelpest verdachte en besmette bedrijven vermijden. Het vogelpestvirus is niet gevaarlijk voor mensen, maar wel dodelijk voor pluimvee. Vogelpest is een griepvirus. Als iemand gelijktijdig een infectie met vogelpest doormaakt en een menselijke influenza, bestaat een zeer kleine kans dat beide virussen zich mengen. Zo kan een nieuwe virusvariant ontstaan die mogelijk gevaarlijk is voor de volksgezondheid. De vaccinatie kan dit voorkomen.