Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

vogelpestvirus

Opnieuw ruimers pluimvee besmet met vogelpestvirus

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakte vandaag bekend dat vier ruimers van besmet pluimvee zelf besmet zijn geraakt met het vogelpestvirus. Afgelopen dinsdag raakte een ruimer al besmet.

In alle gevallen hebben de ruimers oogaandoeningen opgelopen. De ruimers worden behandeld. De oogaandoeningen zijn te genezen en niet besmettelijk van mens tot mens. In totaal zijn er nu vijf bevestigde menselijke gevallen van vogelpest.

Vanaf afgelopen dinsdag geven medewerkers van de GGD in Ede de ruimers op het coördinatiecentrum in Stroe een inenting tegen de griep. Eigenaren en familie van getroffen bedrijven worden niet gevaccineerd. Het vaccin werkt pas na tien dagen en het bedrijf is dan al ontruimd.

Het vogelpestvirus is gevaarlijk voor pluimvee, maar niet voor mensen. Vogelpest is een griepvirus. Als iemand gelijktijdig een infectie met vogelpest én een menselijke influenza heeft, bestaat een zeer kleine kans dat beide virussen zich mengen. Zo kan een nieuwe virusvariant ontstaan die mogelijk gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Vaccinaties moeten dit voorkomen.

Vier ruimers besmet met aviaire influenza 1.
Vier ruimers besmet met aviaire influenza
Persbericht, 13-3-2003

Vogelpest
2.
Vogelpest
Vraag en antwoord, 11-3-2003

Dossier Klassieke Vogelpest 3.
Dossier Klassieke Vogelpest
Externe link, 5-3-2003

Actuele informatie van het ministerie van LNV

Dossier Vogelpest 4.
Dossier Vogelpest
Externe link, 3-3-2003

Actueel dossier van de Voedsel en Waren Autoriteit