Ministerie van Justitie

THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops (2001-2002)

R.J.M. Niesink, F.T.A. Pijlman, S. Rigter, J. Hoek, L. Mostert Trimbos-instituut, Utrecht

Bestellingen: Trimbos-instituut, Postbus 725, 3500 AS Utrecht, tel. 030 - 2971100
Kosten: 10,- (incl. verzendkosten), bestelnr. Au 0207 Kenmerk: EWB 99.154a

samenvatting

De centrale vraag van dit onderzoek is: "Hoe hoog zijn de THC-gehaltes van, via Nederlandse coffeeshops verkochte, wiet en hasj." Daarnaast zijn we geĂŻnteresseerd in eventuele veranderingen in de tijd. Dit is de derde maal dat dit onderzoek systematisch wordt uitgevoerd. In september 2001 is een deelonderzoek gehouden waarbij alleen de THC-gehalten in nederwiet werd gemeten.

Voor deze studie zijn evenals voorgaande jaren at random 50 Nederlandse coffeeshops geselecteerd. Ten behoeve van het onderzoek zijn 42 monsters wiet van buitenlandse herkomst, 119 monsters nederwiet, 106 monsters buitenlandse hasj en 24 monsters Nederlandse hasj aangekocht. Ook werden 97 wietmonsters aangekocht die door de medewerkers van de coffeeshops als het meest sterk werden beschouwd. De aankoop eschiedde anoniem.

De wietmonsters bevatten gemiddeld 14,6% THC en de hasjmonsters 20,6%. Nederwiet bevat significant meer THC (15,2%) dan wiet van buitenlandse herkomst (6,6%). Ook de hasj bereid uit nederwiet bevat gemiddeld meer THC (33,0%) dan de hasj die afkomstig is uit het buitenland (17,8%). Het THC-percentage in nederwiet is hoger dan in ons onderzoek van vorig jaar; dit geldt ook voor de THC-concentraties in de hasj afkomstig van in Nederland gekweekte wiet. De THC-concentratie in de als sterkste wiet aangemerkte cannabis-producten (17,2%) week niet af van de THC-concentraties in nederwiet.

De prijzen die betaald moesten worden voor nederwiet zijn hoger dan die welke moesten worden betaald voor buitenlandse wiet. Nederhasj was daarentegen niet duurder dan hasj van buitenlandse oorsprong. De prijzen die in Amsterdam voor sommige cannabisproducten betaald moesten worden waren hoger dan in de rest van het land, dat gold niet voor hasj en nederwiet.

In vergelijking met beide voorgaande metingen zijn de THC-concentraties in nederwiet aanzienlijk hoger. Een uitspraak over eventuele ontwikkelingen van THC-gehaltes in cannabisproducten in de tijd kan op basis van dit onderzoek en dat van beide voorgaande jaren nog niet worden gedaan. Voorzichting kan worden geconcludeerd dat met name nederwiet aanzienlijk hogere concentraties THC bevat dan enkele jaren geleden. Een definitieve uitspraak over een trend kan pas gedaan worden wanneer het onderzoek meerdere jaren achter elkaar is uitgevoerd en de resultaten van de opeenvolgende jaren met elkaar kunnen worden vergeleken.

WODC- informatiedesk / e-mail: wodc-informatiedesk@minjus.nl Redacteur: Hans van Netburg

Laatst gewijzigd: 13-03-2003