Johannes Wier Stichting

Boek over illegalen in West-Europa Datum: 13 maart 2003
Onderwerp: Illegalen

Op 13 maart 2003 publiceerde het internationale netwerk PICUM, Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants, het eerste deel van het Book of Solidarity. Dit rapport geeft inzicht in de hulpverleningspraktijk aan mensen zonder wettige verblijfsstatus in tien Europese landen, waaronder Nederland.

In Deel 1 komen België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aan bod.

In België is gekozen voor een positief zij het minimaal - beleid betreffende de voorziening van sociale basisrechten voor mensen zonder wettig verblijf. Een land als Nederland heeft veel beperktere voorzieningen, maar blijkt in hoge mate te rekenen op non-gouvernementele organisaties, kerken, actiegroepen enzovoort om in de opvang van migranten zonder verblijfsvergunning te voorzien. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk ten slotte, waar geen beleid wordt ontwikkeld naar deze doelgroep en hulpverlening zelfs ontmoedigd en strafbaar gesteld wordt, is er toch een aanzienlijk hulpverleningsaanbod aanwezig.

Het persbericht stelt: "Het Book of Solidarity vertelt het verhaal van mensen zonder papieren in Europa door de ogen van de hulpverleners. Duizenden burgers zijn solidair met mensen zonder wettig verblijf en brengen zo de basiswaarden van solidariteit en sociale zekerheid waarop de Europese Unie is gebaseerd in de praktijk. Tegelijk is de hulpverlening een belangrijke indicator van de noden en behoeften in de samenleving. Het Book of Solidarity is een uitnodiging voor nationale en Europese beleidsmakers om terzake een geregeld sociaal beleid te ontwikkelen."

Het rapport is voor 8 euro exclusief verzendkosten te bestellen bij: PICUM, Gaucheretstraat 164, B-1030 Brussel
Telefoon: +32 (2) 274.14.39, fax +32 (2) 274.14.48 E-mail: info@picum.org, web: www.picum.org

Dit artikel komt van Johannes Wier Stichting http://www.johannes-wier.nl

De URL voor dit verhaal is: http://www.johannes-wier.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=90