Gemeente Alkmaar


Tien bomen verwijderd aan Vondelstraat

Alkmaar, 13 maart 2003

Bij graafwerkzaamheden in het kader van de herinrichting van de Vondelstraat zijn gisteren tien bomen beschadigd. Bij nadere inspectie bleken de bomen zo instabiel te zijn dat er gevaar voor omvallen bestond. De bomen zijn daarop onmiddellijk verwijderd. De bomen stonden op de middenberm ter hoogte van het Shell tankstation. De tien bomen worden vervangen.

Van begin maart tot begin juni wordt in drie fases gewerkt aan de herinrichting van de Vondelstraat tussen de rotonde Kooimeerplein en de rotonde Koelmalaan/Willem de Zwijgerlaan. Herinrichting is onder meer nodig om de Vondelstraat veiliger te maken. In het herinrichtingsplan is rekening gehouden met de plaatsen waar bomen staan. Het plan voorziet in het behoud van alle bomen langs de Vondelstraat.
Ter hoogte van het tankstation wordt momenteel de middenberm verbreed. In de berm ligt een rioolleiding voor de afvoer van hemelwater. Deze leiding is aan vervanging toe. Bij het opgraven van de oude rioolleiding is te weinig afstand tot de bomen in acht genomen. Geconstateerd is dat het wortelstelsel van tien bomen (dennen en iepen) zodanig beschadigd was dat het niet verantwoord was de bomen te laten staan. Bij harde wind bestond namelijk het gevaar dat de bomen op de rijbaan terecht zouden komen. Besloten is de bomen onmiddellijk te verwijderen.

Voor de Vondelstraat is een groeninrichtingsplan opgesteld. Als alle herinrichtings-werkzaam-heden afgerond zijn en het groeninrichtingsplan is uitgevoerd, vormt de Vondelstraat een groene entree naar het stadscentrum. Langs de hele Vondelstraat komen veel meer bomen te staan dan nu het geval is. De vervanging van de tien bomen wordt nu meegenomen in het groeninrichtingsplan.

De planning van de wegwerkzaamheden ziet er als volgt uit:

Fase 1: 3 maart tot 10 april
De westelijke rijbaan tussen de rotonde Kooimeerplein en de rotonde Koelmalaan/Willem de Zwijgerlaan wordt geheel afgesloten. Op de oostelijke rijbaan is in deze fase tweerichtingsverkeer mogelijk. Er geldt een snelheidsbeperking tot 30 km/u.
De toegang tot de Gijsbrechtstraat zal tijdens fase 1 gedurende enkele korte periodes afgesloten zijn. Personenauto's kunnen tijdelijk via de Roskamstraat naar de Heilooërdijk.

Fase 2: 10 april tot en met 16 mei
De oostelijke rijbaan tussen de Arcadialaan en de Ruusbroechof is geheel afgesloten voor al het doorgaande verkeer.

Fase 3: 10 mei tot 7 juni
Er is geen verkeer mogelijk tussen de Arcadialaan en de rotonde Kooimeerplein aan de oostzijde van de Vondelstraat.