Ministerie van Defensie


---


---

foto: Sergeant Max voor de AWACS in Konya (Ellen Kurvers)

AWACS-vliegtuigen patrouilleren boven Turkije

14-03-2003

Naast de Patriots van de luchtmacht, zijn nu ook de E-3A Airborne Warning and Control Station (AWACS) vliegtuigen van de NAVO paraat voor de verdediging van Turkije. Twee AWACS-radarvliegtuigen van NAVO vliegbasis Geilenkirchen in Duitsland zijn sinds 24 februari gestationeerd op vliegbasis Konya in het kader van operatie Crescent Guard. Ze maken dagelijks patrouillevluchten boven Turkije. Met de radarapparatuur van het vliegtuig wordt het luchtruim in de gaten gehouden en kan al in een vroeg stadium voor eventueel dreigend gevaar van de kant van Irak worden gewaarschuwd. Bij de operatie zijn ook Nederlandse militairen betrokken.

Het AWACS-component bestaat uit twaalf verschillende nationaliteiten. Onder hen ook landgenoot Sergeant Max (op verzoek van de NAVO-eenheid worden geen achternamen vermeld). Hij is 26 februari in Turkije aangekomen en is NBC-specialist. Ik ben hier voornamelijk om samen met mijn Duitse collega de oorlogsvoorraad uit te geven, zoals nieuwe gasmaskers en kleding, en onze collegas te trainen met het oog op een eventuele nucleaire, biologische of chemische aanslag. Die collegas zijn onder andere de Italiaan Gianluca en de Noor Chris. Zij zijn beiden bemanningsleden van de AWACS. Chris is gezagvoerder en Gianluca radarcontroller. Gemiddeld vliegen ze met hun crew om de dag één lange missie van soms wel zeventien (!) uur. De andere dag vliegt een andere bemanning, zodat er wel dagelijks patrouillevluchten worden gevlogen. Voorlopig worden de bemanningen in Konya om de twee à drie weken afgewisseld door collegas uit Geilenkirchen.

De AWACS-vliegtuigen zijn sinds februari 1982 gestationeerd op vliegbasis Geilenkirchen. Momenteel zijn het er zeventien. De bemanningen zijn samengesteld met militairen uit 12 NAVO landen: België, Canada, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Spanje, Turkije en de Verenigde Staten (foto's: Ellen Kurvers).

foto: AWACS vliegtuig gestationeerd op Konya (Ellen Kurvers) Leden van de AWACS bemanning in Turkije (Ellen Kurvers)

Gerelateerde pagina's

* Factsheet E-3A Sentry AWACS-toestel