Vlaamse overheid

Op initiatief van titelvoerend Burgemeester Patrick Dewael heeft vanmorgen in Tongeren een vergadering plaatsgevonden over de drugsproblematiek. Aan deze vergadering namen de waarnemend Burgemeester, de stadssecretaris, de politiecommissaris en de voorzitter van het Centrum voor Alcohol- en Drugspreventie (CAD) deel.

Dewael had deze vergadering samengeroepen om zo volledig mogelijk geïnformeerd te zijn over de recente sterfgevallen die in verband worden gebracht met drugsgebruik. Zoals de andere aanwezigen is de minister- president immers zeer bekommerd over hetgeen gebeurd is.

Het gerechtelijk onderzoek loopt nog. Zonder op de resultaten hiervan vooruit te lopen, dringen zich nu reeds enkele voorlopige conclusies op. De sterfgevallen zouden op grond van de aanwezige indicaties niet zozeer te wijten zijn aan het overmatig gebruik van hard drugs. Er zijn ook geen bewijzen voor een zwaar crimineel netwerk van dealers.

Veel wijst erop dat de sterfgevallen te maken hebben met een onoordeelkundig gebruik van methadon in combinatie met geneesmiddelen.

Tijdens de vergadering werd beslist om in samenwerking met het CAD een programma op te zetten met de betrokken medische beroepen. In de drugspreventie en de behandeling van verslaafden spelen immers ook de Tongerse huisartsen en apothekers een sleutelrol.

Concreet is het de bedoeling dat zowel de kring van huisartsen als de apothekers een tweetal leden afvaardigt. Deze gemandateerde geneesheren en apothekers zullen samen met het CAD en een maatschappelijk assistent van de sociale dienst van de stad of het OCMW, een groep vormen die het probleem van zeer nabij opvolgt.

Aan de Tongerse huisartsen en apothekers zal gevraagd worden de drugsgebruikers door te verwijzen naar de aangeduide gemandateerde artsen en apothekers.

Op deze manier krijgt men een goed zicht op het gebruik van methadon en medicijnen van de Tongerse drugsverslaafden.

De betrokken artsen en apothekers krijgen ook via het CAD een duidelijk kader waarbinnen gewerkt kan worden. Het CAD betaalt de twee huisartsen ook een aantal uren consultatie.

Het stadsbestuur zal het initiatief nemen om de betrokken medische beroepen zo snel mogelijk samen te roepen.



Vlaamse overheid