Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Nederlandse vertaling overleg VS en Nederland

Wim Kok
070 370 7266

4295
14.03.03

OVERLEG VS EN NEDERLAND IN DEN HAAG OVER INTERNATIONAAL

STRAFRECHTELIJKE SAMENWERKING.

De VS en Nederland hebben over de bespreking in Nederland een gezamenlijke verklaring opgesteld.

Hoge ambtenaren van de Nederlandse en de Amerikaanse overheid zijn op 13 en 14 maart in Den Haag bij elkaar gekomen om van gedachten te wisselen over de vraag hoe beide landen kunnen profiteren van meer samenwerking op het gebied van de bestrijding van internationale misdaad, handel in verdovende middelen en terrorismebestrijding. Deze besprekingen vloeiden voort uit een eerdere gespreksronde over rechtshandhaving die in april 2001 in Washington D.C. werd gehouden. Terrorismebestrijding en samenwerking op het gebied van binnenlandse veiligheid werden dit jaar aan de agenda toegevoegd in het licht van de ontwikkeling van de wereldwijde dreiging van terroristische aanslagen.
De Nederlandse delegatie onder voorzitterschap van het Ministerie van Justitie bestond uit vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Financiën alsmede een aantal instanties op het gebied van rechtshandhaving. De Amerikaanse delegatie onder leiding van het Department of Justice en het Department of State bestond uit vertegenwoordigers van het White House Office of National Drug Control Policy, het nieuwe Department of Homeland Security en verscheidene Amerikaanse rechtshandhavingsinstanties.
De delegaties bereikten overeenstemming over een aantal specifieke maatregelen teneinde de operationele samenwerking op het gebied van misdaadbestrijding te versterken, de voortgang te waarborgen en de juridische coördinatie en communicatie te verbeteren. Speciale nadruk ligt hierbij op terrorismebestrijding en de bestrijding van de productie van en handel in de synthetische drug Ecstasy/MDMA. Eén van de maatregelen die de Verenigde Staten en Nederland overeenkwamen, betreft een onderzoek naar de mogelijkheid van het instellen van gemeenschappelijke onderzoeksteams gericht op het opsporen en ontmantelen van grote internationale drugs- en andere criminele organisaties. In de strijd tegen het mondiale terrorisme en ter versterking van de binnenlandse veiligheid besloten beide regeringen instrumenten te ontwikkelen ter versterking van de samenwerking inzake veiligheid en bescherming van vervoer en infrastructuur. In het kader van afspraken op het vlak van juridische coördinatie en communicatie zegden de Verenigde Staten toe zich te blijven inspannen om te waarborgen dat Nederlandse gedetineerden in de VS naar behoren op hun rechten worden gewezen ingevolge artikel 36 van het Weens Verdrag.

De delegaties stelden voor in 2004 een derde bilaterale gespreksronde over rechtshandhaving te houden.


---

14 mrt 03 16:56