Gemeente Alkmaar


Milieuvriendelijk dienstreizen slaat aan bij ambtenaren

Alkmaar, 14 maart 2003

Het systeem voor dienstreizen dat Alkmaar sinds 1 januari 2002 hanteert, slaat aan bij de ambtenaren: werden 74% van de dienstreizen in 1999 nog met de eigen auto gemaakt, nu bedraagt dat aantal nog maar 37%. Hiermee geeft de gemeente uitvoering aan haar doelstelling uit het bedrijfsvervoerplan om het autoverbruik onder haar medewerkers terug te dringen.

De gemeente regelt al haar zakelijk verkeer via het bedrijf Mobility mixx. Met behulp van de zogenaamde Mobilitycard reizen medewerkers met de trein, treintaxi of poolauto naar hun plaats van bestemming, waarbij de voorkeur uitgaat naar een dienstreis per openbaar vervoer. Dat hiermee de uitstoot van uitlaatgassen daadwerkelijk afneemt, blijkt uit onderzoek: 26% van de 475.000 zakelijke kilometers werd in 1999 afgelegd per trein en 74% met de eigen auto. Nu worden de 550.000 zakelijke kilometers (het aantal kilometers is gestegen door de toename van personeel) voor 51% afgelegd met de trein, 12% met de poolauto en 37% met de eigen auto.
Op basis van deze gegevens heeft de gemeente Alkmaar besloten de pilot van het afgelopen jaar met Mobility mixx om te zetten in een jaarcontract met stilzwijgende verlenging.

Bedrijfsvervoerplan
In 2001 lanceerde de gemeente Alkmaar haar bedrijfsvervoerplan: een ambitieus plan om het autogebruik onder medewerkers van de gemeente af te laten nemen. In dit plan is bijvoorbeeld opgenomen dat medewerkers die binnen een straal van 20 kilometer van hun werk wonen, kunnen kiezen voor een `fiets van de zaak' of een volledige vergoeding van een trajectkaart voor het openbaar vervoer. Medewerkers die met de eigen auto naar hun werk komen, krijgen geen reiskostenvergoeding en dienst- en lease-auto's worden in een soort pool geplaatst waardoor ze optimaal gebruikt kunnen worden.
Met het bedrijfsvervoerplan neemt de gemeente als één van de grote werkgevers in Alkmaar haar verantwoordelijkheid om een bijdrage aan een beter milieu te leveren.