Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Extra maatregelen tegen risicos vogelpestvirus

Gisteravond is gebleken dat inmiddels negentien mensen oogaandoeningen hebben opgelopen als gevolg van het vogelpestvirus. Er zijn extra preventieve maatregelen genomen.

Het gaat in achttien gevallen om mensen die intensief en langdurig betrokken zijn geweest bij het ruimen van met vogelpest besmette pluimveebedrijven. Een familielid van een ruimer heeft ook eenzelfde oogaandoening opgelopen, waaruit blijkt dat het virus overdraagbaar is van mens tot mens. Dat dit mogelijke was, is nog niet eerder vastgesteld. De oogaandoeningen zijn onschuldig en goed te genezen.

De ontwikkelingen zijn aanleiding om extra maatregelen te nemen. Vanaf vandaag zijn ruimers verplicht om een anti-viraal middel in te nemen. Dit middel voorkomt dat zij het vogelgriepvirus oplopen. Mensen die op besmette of verdachte pluimveebedrijven wonen of werken, krijgen deze anti-virale middelen ook aangeboden.
Om de risicos voor de volksgezondheid nog verder te verkleinen, is besloten om de groep mensen die een griepprik krijgen uit te breiden. Dit betekent dat alle bewoners en medewerkers van pluimveebedrijven die zich in de zogenoemde beschermingsgebied van drie kilometer bevinden, het advies krijgen om een griepprik te halen. Pluimveeruimers hebben al een griepprik gekregen.

Alle nieuwe gevallen van oogaandoeningen (conjunctivitis) waarbij een direct verband is aangetoond of wordt vermoed met het vogelpestvirus, worden met een anti-viraal middel tegen deze oogaandoeninging behandeld. De oogaandoening is op zichzelf ongevaarlijk en zou ook zonder medicijnen overgaan.

Door deze preventieve maatregelen wordt de verspreiding van het vogelgriepvirus via de mens beperkt. Bij mensen kan de vogelpest zich het uiten als een griepvirus. Als iemand gelijktijdig een infectie met vogelpest én een menselijke influenza heeft, bestaat een zeer kleine kans dat beide virussen zich mengen. Zo kan een nieuwe virusvariant ontstaan die mogelijk gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Griepprikken moeten dit voorkomen.

Vogelpestvirus opnieuw gevonden bij mensen
1.
Vogelpestvirus opnieuw gevonden bij mensen
Persbericht, 14-3-2003

Vogelpest
2.
Vogelpest
Vraag en antwoord, 11-3-2003

Oogaandoeningen (conjunctivitis)
3.
Oogaandoeningen (conjunctivitis)
Externe link, 14-3-2003

Informatie over conjunctivitis van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap

Dossier Klassieke Vogelpest 4.
Dossier Klassieke Vogelpest
Externe link, 5-3-2003

Actuele informatie van het ministerie van LNV

Dossier Vogelpest 5.
Dossier Vogelpest
Externe link, 3-3-2003

Actueel dossier van de Voedsel en Waren Autoriteit