Socialistische Partij

Rotterdam, 4 maart 2003

Eerste-Kamerlijst SP met nieuwe namen

Zaterdag 15 maart kiest de Partijraad van de SP haar kandidaten voor de nieuwe Eerste Kamer. Als eerste vijf kandidaten worden voorgedragen de huidige partijsecretaris Tiny Kox, schrijfster Anja Meulenbelt, filosoof/historicus Ronald van Raak, huisarts Tineke Slagter en econoom/politicoloog Ewout Irrgang.

Tiny Kox (Tilburg, 49 jaar) is sinds 1994 als algemeen secretaris belast met de dagelijkse leiding van de SP. In die positie was hij nauw betrokken bij de opbouw van de SP, die nu in Tweede-Kamerzetels (9) en ledental (40.445) de vierde partij van Nederland is geworden. Op het partijcongres van 24 mei a.s. neemt hij afscheid als partijsecretaris, om daarna de Eerste-Kamerfractie te gaan leiden.

Anja Meulenbelt (Amsterdam, 58) is docent, schrijfster en activist. Ze schreef talrijke boeken, van de internationale bestseller De schaamte voorbij(1976) tot Het beroofde land(2000) en De tweede Intifada(2001). Ze adviseert vrouwengroepen in voormalig Joegoslavië en is voorzitter van de Stichting Kifaia (hulp aan gehandicapten in de Gazastrook).

Ronald van Raak (Amsterdam, 33) is als filosoof en historicus verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en het wetenschappelijk bureau van de SP. Hij promoveerde op een studie naar 19de eeuws conservatisme en deed onderzoek naar de effecten van privatisering, liberalisering en marktwerking in Nederland. Hij adviseert onder meer het comité Rood sein voor de chloortrein.

Tineke Slagter (Zuidhorn, 54) is huisarts. Ze verwierf enkele jaren terug landelijke bekendheid als strijdbare voorzitter van de Landelijke Huisartsenvereniging. Ze is betrokken bij de activiteiten van het comité Zorg voor Iedereendat mensen uit de zorg organiseert voor een voor iedereen toegankelijke gezondheidszorg.

Ewout Irrgang (Amsterdam, 26) is als econoom en politicoloog verbonden aan het Politiek Team van de SP op het Binnenhof. Hij is lid van het Partijbestuur en zorgde als lid van de programmacommissie voor de financiële onderbouwing van het SP-verkiezingsprogramma.

De overige kandidaten zijn:

6. Sjaak Miltenburg (Houten, 48), regiohoofd afdeling bezwaar en beroep van Cadans 7. Bob Ruers (Utrecht, 55), advocaat en sinds 1998 fractievoorzitter in de Eerste Kamer 8. Willem van Hoorn (Oegstgeest, 63), oud-hoogleraar veranderingsprocessen aan de Universiteit van Amsterdam 9. Johan van den Hout (Tilburg, 37), fractievoorzitter in de gemeenteraad van Tilburg 10. Jeannette de Jong (Den Dolder, 49), oud-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Zeist 11. Tuur Elzinga (Haarlem, 33), beleidsmedewerker van de FNV 12. Ineke Palm (Rotterdam, 51), epidemioloog, voorzitter SP-afdeling Rotterdam 13. Spencer Zeegers (Uden, 48), oud-wethouder, fractievoorzitter gemeenteraad van Uden. 14. Yorick Haan (Schiedam, 28), fractievoorzitter in de gemeenteraad van Schiedam 15. Anna de Groot (Wormerveer, 46), fractievoorzitter gemeenteraad van Zaanstad

Driek van Vugt, in 1999 het jongste Eerste Kamerlid ooit, gaat zich na vier jaar Senaat toeleggen op de uitbouw van de SP-jongerenorganisatie Rood. Bob Ruers, sinds 1998 fractievoorzitter van de SP in de Eerste Kamer, staat nu op plaats 7; hij gaat na vijf jaar Senaat voorrang geven aan de juridische ondersteuning van onder andere het comité Asbestslachtoffers.

Meer informatie: Peter Verschuren, 06 30488131

SP- eerste weg links
Landelijk secretariaat, Vijverhofstraat 65, 3032 SC Rotterdam T (010) 243 55 55 F (010) 243 55 66 E sp@sp.nl I www.sp.nl