Gemeente Weert

07-03-2003

Zaterdag 15 maart a.s. in de Weerter binnenstad Jaarmarkt en fokpaardendag zorgt voor lentekriebels

Lentekriebels! Die krijg je elk jaar wanneer in maart de Weerter jaarmarkt en fokpaardendag wordt georganiseerd. Traditiegetrouw vindt dat typisch Weerter evenement plaats op de eerste zaterdag ná 12 maart van elk jaar. Dit jaar dus op zaterdag 15 maart a.s. In de Weerter binnenstad vinden die dag voor jong en oud allerlei activiteiten plaats.
En wie van paarden houdt komt helemaal aan zijn of haar trekken: men kan getuige zijn van de keuringen van een groot aantal trekpaarden, haflingers en pony's.

De zaterdagse weekmarkt begint zoals gebruikelijk om 9.00 uur en duurt tot 15.30 uur. De weekmarkt is die zaterdag echter groter van oppervlakte. Behalve op de Markt, Meikoel en de Nieuwe Markt staan er marktkramen in de Beekstraat, Langstraat en Van Berlostraat.

Standwerkers
Tijdens de jaarmarkt zijn minstens 35 standwerkers en enkele stille kramers actief. Door hun speciale manier van verkopen weten de standwerkers het publiek volop te boeien. Onder hen zijn er die de titel 'Nederlands kampioen' in de wacht wisten te slepen en tot de beste van Nederland kunnen worden gerekend. De standwerkers doen hun best o.a. levensmiddelenpakketten, mini-frituurpannen, blikopeners, gezondheidskussens, groenteschaven, parfumsets, tapijtreinigers aan de man of vrouw te brengen.
Bij de stille kramers (ongeveer 14) gaat het om het verkopen van zaken als wafels, tropische kamerplanten en cactussen, speelgoed, country- en westernartikelen, uurwerken, modelauto's, handgemaakte bonbons enz.

Gratis vervoer per paardentram
De gehele dag rijdt over de Weerter singels een paardentram, waarvan iedereen gratis gebruik kan maken. Aan de singels zijn op enkele plaatsen haltes te vinden. Die opstapplaatsen zijn bij de Oelemarkt, bij café De Tramhalt, bij het postkantoor en op de Wilhelminasingel nabij hostellerie Munten.

Kinderattracties en kinderboerderij
Voor kinderen is er de hele dag van alles te doen. Op het parkeerdek van het stadhuis zal Ellen Kreulen uit Stramproy gedurende de dag meerdere poppenkastvoorstellingen geven. En verder is er natuurlijk de vertrouwde kinderboerderij met allerlei dieren op het parkeerdek van het stadhuis. Ook deze keer weer georganiseerd dankzij de grote inzet van de familie Lemmers.
Om geen enkel risico te nemen v.w.b. mond- en klauwzeervirus is het nog steeds niet toegestaan dat er koeien, varkens, schapen en geiten te bekijken zijn. Wel is er extra aandacht voor klein vee zoals kippen en eenden.
In de buurt van de kinderboerderij zijn verder te vinden: een ponyrij-parcours, een zweefmolen, een babysport en mini-cars. Verder is er een pinda- en popcornkraam en een wafelkraam opgesteld. Een hoefsmid geeft demonstraties onder de overkapping van het stadhuis. Clown Jac Houben loopt de hele dag door de binnenstad. Hij maakt van alles van ballonnen, goochelt en voert komische acts op.

Ambachten
In de hal van het stadhuis worden demonstraties gegeven van oude ambachten zoals mandenmaken en stoelenmatten. Verder staan er stands van de Imkervereniging, het IVN, de Vogelwacht, de Dierenbescherming en de afdeling Milieu van de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB). Ook worden er demonstraties glasblazen verzorgd. Dat gebeurt door Mart Martorel.
De kunstenares Anita Stokkermans schildert portretten en een beeldhouwer demonstreert zijn artistieke uitingen. Verder is er op de ambachtenmarkt een stand van de fanclub van de muziekgroep 'Pfunds Kerle Helala'.

Hondendemonstraties
In de Ursulinenhof, de binnentuin van het Ursulinencomplex, geeft hondensportvereniging 'De Trouwe Vriend' met honden demonstraties behendigheid en gehoorzaamheid. Ook is er een informatiestand van de hondenclub aanwezig.
Muziek
De hele dag loopt een 'hermenieke' door de Weerter binnenstad. Met hun vrolijke noten vormen zij mede een sfeerverhogend element tussen het talrijke publiek.

FOKPAARDENDAG
Dit jaar wordt voor de 46ste keer de fokpaardendag gehouden en wel op de Hoge Kei. De markt is voor iedereen gratis te bezoeken.

De dag begint om 9.30 uur met de keuringen van drie paardenrassen: het Nederlandse Trekpaard, de Haflinger en de Shetland pony. Kenmerkend voor deze voorjaarskeuring is het grote aantal jonge paarden dat wordt gejureerd. Dit jaar verwacht de organisatie tegen de 200 paarden van ongeveer 76 inschrijvers: circa 50 Belgische trekpaarden, ongeveer 30 Haflingers en rond de 115 pony's. Alle paarden betreden vóór de middagpauze de keuringsbaan.

Rond 14.00 uur start het middagprogramma met demonstraties en dressuur van de Carrouselgroep van het Friesch Paard. Deze hoogstaande dressuur wordt gegeven door 13 amazones op live muziek. De demonstratie duurt ongeveer een uur. Direct daarna wordt een aanvang gemaakt met de dressuur van Shetlandpony's van de Animalfarm uit Someren-Heide. Tijdens het middagprogramma is ook een stand te bezoeken het Limburgs Land. Via die stand promoot men Limburgse producten. Er worden ook paaseieren verkocht.

Parkeren
Wie met de auto naar de paardendag komt en in de buurt van het Kasteelplein wil parkeren, dient er rekening mee te houden dat de Kasteelsingel tussen Oelemarkt/Biest en Jan van der Croonstraat/Hogesteenweg in beide richtingen voor alle verkeer is afgesloten. Een omleidingsroute via de Jan van der Croonstraat, Recollectenstraat en Biest is aangegeven.

De parkeerkelder onder het stadhuis is toegankelijk via Hoogpoort en Hoge Kei. Het parkeerdek van het stadhuis en de parkeerterreinen Hoge Kei en Kasteelplein zijn afgesloten.