Federatie van Ouderverenigingen

Persbericht: TV-spots met verstandelijk gehandicapte geweigerd

11 maart 2003

IP weigert TV commercials met Curry en Paay voor DE UITDAGING VOOR NEDERLAND

Deze week wordt in het kader van de campagne De Uitdaging voor Nederland op radio, TV en in dagbladen de ontmoeting tussen de Adams Family en Petra Tanis aangekondigd. Petra heeft een verstandelijke handicap. Van die ontmoeting doet het programma Adams Family verslag op 15 maart. De TV commercial die de ontmoeting aankondigt is geweigerd door IP en zal dus niet worden uitgezonden op RTL 4, RTL 5 en Yorin. Dit omdat er volgens IP te makkelijk een link te leggen is tussen de commercial en het programma dat te zien is op SBS 6.

Voor de zenders die niet tot SBS Broadcasting behoren werd een aparte versie gemaakt van de commercial. Daarin wordt niet direct verwezen naar het programma maar naar de website van De Uitdaging voor Nederland (www.deuitdagingvoor.nl), waar meer informatie over datum, tijd en zender te vinden is. Deze versie wordt zonder problemen uitgezonden door de Ster, Discovery Channel, MTV en TMF. SBS 6, Net 5 en V8 gebruiken een variant waarin het programma met volledige informatie wordt aangekondigd.

Het feit dat IP besloten heeft de commercials met de familie Curry niet uit te zenden is een tegenslag voor de campagne. De Uitdaging voor Nederland kent een maatschappelijk belang. De TV commercials zijn niet alleen belangrijk omdat ze een programma aankondigen waarin verslag wordt gedaan van een ontmoeting tussen mensen met en mensen zonder handicap of chronische ziekte, maar vooral ook omdat ze zelf al een klein verslag van de ontmoeting zijn. Het publiek wordt zo dus op grote schaal geconfronteerd met dergelijke ontmoetingen. Daarnaast verwijzen de commercials naar de website en genereren ze op die manier aandacht voor de andere massamediale en locale activiteiten van de nationale campagne.

Zaterdag 1 maart ging in Rotterdam de landelijke beeldvormingcampagne 'De Uitdaging voor Nederland' van start. In de campagne staan ontmoetingen tussen mensen met en zonder handicap staan centraal. Zo presenteerde Radio 538-dj Edwin Evers zijn programma Evers Staat Op samen met de dove U2 fan Jos Oerlemans en bezoekt Youri Mulder voor Studio Sport - Vak M de wedstrijd PSV-Ajax met Harry Cuppe, een blinde PSV-supporter. Adam Curry en Patricia Paay krijgen er tijdelijk een extra gezinslid bij in hun Adams Family: Petra Tanis heeft een verstandelijke handicap en logeert twee dagen op het Curry Castle.

Iedere week wordt een van die bijzondere ontmoetingen aangekondigd op radio, tv en in dagbladen. Op die manier wordt de massamediacampagne ingezet om mensen attent te maken op redactionele acties op radio, TV en in dag- en weekbladen.

Ontmoetingen op lokaal niveau vinden plaats tijdens de campagnedagen in Rotterdam (1 maart), Heerenveen en Leeuwarden (7 maart), Utrecht (15 maart) en Enschede (21 maart).

De Uitdaging voor Nederland is een initiatief van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland, de Federatie van Ouderverenigingen en Vereniging Somma en werd mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in het kader van het Europees Jaar van mensen met een handicap.