Gemiva-SVG Groep


Gouda, 10 maart 2003

Studiedag mensen met een verstandelijke handicap

Op zaterdag 15 maart is in het ID-college aan de Groen van Prinsterersingel 52 in Gouda de vierde studiedag voor mensen met een verstandelijke handicap. De Gemiva-SVG Groep organiseert deze dag. Tijdens deze dag zijn er doe- en praatgroepen, waarin verschillende onderwerpen aan bod komen op het gebied van zelfstandig leven en omgaan met elkaar. Het thema van de studiedag is 'En nu ik!'.

Bij het totstandkomen van de studiedag hebben cliënten van de Gemiva-SVG Groep in Midden-Holland een grote rol gespeeld. Niet alleen zijn mensen met een handicap betrokken bij de organisatie van de dag, alle cliënten konden ook tevoren aangeven welke onderwerpen zij op 15 maart in een workshop behandeld willen zien. Veel cliënten van een woonlocatie of een activiteitencentrum van de Gemiva-SVG Groep hebben hiervan gebruik gemaakt. Hun vragen en ideeën bleken te herleiden tot tien onderwerpen voor doe- en praatgroepen.

Doe- en praatgroepen
De deelnemers aan de studiedag kunnen 's morgens meedoen in twee doe- en praatgroepen. Er is keuze uit: Zelfstandig wonen, Hobby en vrije tijd, Begeleid werken, Omgaan met geld, Vriendschap en ruzie, Opkomen voor jezelf, Leren praten en luisteren met elkaar, Leren vergaderen met elkaar, en Ouderwordende mensen. Verder is er een opzoekhoek, waar de deelnemers kunnen leren om zelf informatie te zoeken in de computer, kranten, folders, boeken enzovoort. 's Middags is er een zoektocht langs alle doe- en praatgroepen, waarbij ieder zijn eigen vragen kan laten beantwoorden. De dag duurt van 10.00 tot 16.15 uur. De deelnemers hebben zich van tevoren aangemeld.

Uitbreken
Volgens Toos Deijns, een van de organisatoren, voorziet de studiedag in een grote behoefte: "Het enthousiasme blijkt niet alleen uit de bezoekersaantallen van vorige edities van de studiedag, maar ook uit de motivatie van cliënten om hun vragen in te sturen. De studiedag 'En nu ik!' helpt hen meer te weten te komen over zelfstandig zijn en over wat belangrijk is bij sociale contacten. We helpen cliënten om uit een denkbeeldig ei te breken en zelf actief aan de gang te gaan met de informatie. Dit beeld van iemand die uit een ei breekt, is meteen ook het logo van deze studiedag geworden. Hoewel de studiedag ook ontspannende elementen heeft, is het voornamelijk een dag om serieus bezig te zijn met en voor jezelf."

Gemiva-SVG Groep
De Gemiva-SVG Groep ondersteunt bijna drieduizend mensen met een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige handicap of niet-aangeboren hersenletsel in de provincie Zuid-Holland. Dit gebeurt bij de mensen thuis, op school of in hun bedrijf, maar ook in één van onze locaties.
Het doel is om ondersteuning te bieden die ertoe leidt dat mensen met een handicap zo veel mogelijk aan de samenleving kunnen deelnemen, waarbij zij zelf of met ondersteuning keuzes maken voor hun eigen levensomstandigheden en hun persoonlijke toekomst.