Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

MinV&W:Schip .ARCA. zaterdag terug in thuishaven Scheveningen

SCHIP .ARCA. ZATERDAG TERUG IN THUISHAVEN SCHEVENINGEN

Het oliebestrijdingsvaartuig van Rijkswaterstaat de Arca keert zaterdagmorgen terug in de thuishaven Scheveningen. Het schip is dan ruim drie maanden weg geweest om de Spanjaarden te helpen bij de bestrijding van gelekte olie uit de gezonken tanker Prestige. De Arca vertrok eind november 2002 naar Spanje.
De Prestige kwam op 13 november 2002 voor de Spaanse kust in moeilijkheden en zonk enkele dagen later. Het schip had 77.000 ton olie aan boord waarvan vermoedelijk 30.000 ton in zee terecht kwam. Op verzoek van de Spaanse overheid zette Rijkswaterstaat twee schepen in voor de oliebestrijding: het oliebestrijdingsvaartuig ms. Arca en de sleephopperzuiger ms. Rijndelta. In totaal is er 18.000 ton olie geruimd, waarvan de Arca en de Rijndelta samen 12.500 ton voor hun rekening hebben genomen.
Schoonmaakbeurt
De Rijndelta keerde eind vorig jaar terug en werd in Nederland schoongemaakt. De Arca kreeg in Spanje een schoonmaakbeurt. Woensdag 12 maart werd het schip schoon verklaard en zette het koers richting Nederland. Verwacht wordt dat het schip op 15 maart om 9.00 uur in Nederland aankomt.

Voor meer informatie:
Directie Noordzee, afdeling Communicatie
Tel. 070 . 33 66 867