Ingezonden persbericht

Persbericht dd. 14-03-'03
Bijzondere Bescherming Burgers in actie tegen preventieve fouillering

Op zaterdag 15 maart '03 in de avonduren zal de politie in de binnenstad van Amsterdam weer 'preventief fouilleren'. De afdeling 'Bijzondere Bescherming Burgers' van het Autonoom Centrum zal daarbij polshoogte komen nemen. De BBB bestaat uit burgers in Amsterdam die zich juist onveiliger voelen door de fouilleringen in plaats van veiliger.

In november '02 besloten B&W Amsterdam tot preventief fouilleren over te gaan en daartoe de APV (Algemene Politie Verordening) aan te passen. Twee gebieden zijn aangewezen voor dit experiment, dat de komende twee jaar wordt uitgevoerd: de binnenstad en Amsterdam Zuid-Oost, resp. 3e en 7e politiedistrict.
Inmiddels is het preventief fouilleren overal in Nederland ingetreden in het kader van de veiligheidshype, waarvan onder andere ook cameratoezicht, a.s. identificatieplicht en meer blauw op straat aandeel uit maken. Preventief fouilleren heeft weinig te maken met een oplossing van problemen van onveiligheid. Het gaat er vooral om burgers een gevoel van veiligheid te geven dat ten koste gaat van vrijheid.
Er is geen enkel bewijs dat met dit soort maatregelen de criminaliteit daadwerkelijk bestreden wordt. Je kunt net zo goed elke week een willekeurige straat afzetten en overal huiszoekingen doen. Geheid dat je dan ook altijd wel iets vindt dat niet binnen de regels valt. De maatregelen hebben een onzinnig karakter, schijnveiligheid, en verbloemen de werkelijke problemen, die ergens anders liggen. Oplossingen biedt het niet, wel wordt tegelijkertijd steeds meer geknabbeld aan rechten die elk mens heeft. De kosten dekken dus op geen enkele manier de baten.

Preventief fouilleren betekent dat een toevallige voorbijganger als verdachte wordt beschouwd, zonder gefundeerde verdenking. Iedereen kan worden staande gehouden, of tegen hun auto gedrukt worden, om grondig afgetast te worden en ook auto's te 'fouilleren'. Burgers willen en hebben het recht gewoon vrij rond te lopen. Zij willen niet in dit grondrecht worden aangetast.

Preventief fouilleren staat op zeer gespannen voet met privacy en het grondrecht van de onaantastbaarheid en integriteit van het lichaam. Ook valt te verwachten dat dit fouilleren leidt tot discriminatie en racisme, omdat mensen op hun uiterlijk en gedrag worden geselecteerd, op het zogehete. redelijk vermoeden van de politie. Een zakmes bij een bankdirecteur is een zakmes maar een zakmes bij een Surinaamse junk is een steekwapen en wordt in beslag genomen. Opmerkingen van Cohen de grootst mogelijke zorgvuldigheid toe te zeggen doen daar niet aan af. Cohen zegde toe geen gebruik te maken van de verruiming van de APV om bij politieke manifestaties demonstranten te fouilleren, maar zo'n uitspraak spreekt toch boekdelen over het idiote veiligheidsdenken van de overheid.

Preventief fouilleren draagt niet bij aan echte veiligheid, net zomin als camera's of identificatieplicht dat doen. Het is slechts schijnveiligheid, de burger wordt een rad voor ogen gedraaid en afgeleid van werkelijk veiligheidsbedreigende zaken zoals een tweedeling in de maatschappij, wapenindustrie, milieudelicten, een oorlog tegen Irak, 'witte boorden criminaliteit', enzovoorts.

De ' afdeling BBB' van het Autonoom
Tijdens de aktie, vanaf 19 uur, bereikbaar onder 06-14916324 of 06-53387792 Lokatie: ergens in de binnenstad van A'dam, alwaar de politie preventief fouilleert.

++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++
web: www.autonoomcentrum.nl
e-mail: ac@autonoomcentrum.nl
telefoon: 020-6126172
opgeven voor maillijst:
http://tetter.xs4all.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/ac-berichten giften welkom op giro 6131418 St Afval Amsterdam
++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++