Nederlandse Taalunie

Den Haag, 7 maart 2003

Persbericht

Jongeren lezen, en hoe...
Inktaap stimuleert literair debat onder scholieren

Donderdag 16 maart 2003
Plaats: Schouwburg Kunstmin, Dordrecht

Wat vinden jongeren in Vlaanderen en Nederland het beste boek van vorig jaar?

De genomineerde boeken zijn alle verschenen in 2001. Ze zijn door middel van een puntentelling geselecteerd uit de shortlists van de Gouden Uil, de Libris Literatuurprijs en de AKO prijs. Het gaat om "Memoires van een luipaard" van Peter Verhelst, "Siegfried" van Harry Mulisch, "De mensheid zij geprezen" van Arnon Grunberg en "Een soort Engeland" van Robert Anker.

Dat de scholieren niet licht te werk gaan bij het jurywerk, blijkt uit de talloze bijdragen aan het discussieforum op www.inktaap.nl. Rijp, groen, weloverwogen, verward, recht uit het hart, literair, persoonlijk, filosofisch, maatschappelijk, lyrisch, boos, alle mogelijke reacties die boeken los kunnen maken zijn aanwezig.

Tijdens de feestelijke slotdag op 16 maart a.s. in Schouwburg Kunstmin in Dordrecht debatteren de jonge juryleden verder volgens de formule van Het Lagerhuis en kiezen zij de winnaar van De Inktaap 2003. Deze prijs der prijzen wordt aan het einde van de dag uitgereikt aan de schrijver van het winnende boek.

Het Inktaap-project is een initiatief van De Nederlandse Taalunie, de CANON Cultuurcel van het Vlaamse Departement Onderwijs, het Vlaamse Departement Cultuur en de Stichting Lezen (Nederland). De organisatie is in handen van BulkBoek (Nederland) en Villanella (Vlaanderen).

VOOR DE REDACTIE:

Voor meer informatie en/of een aanmelding voor de slotdag: Bulkboek:
+31-(0)20-6279549 en Villanella: +32-(0)3-2609610.

* Inktaap. Dit dier komt veel in noordelijke streken voor en is vier of vijf duim lang; zijn ogen zijn als kornalijn en zijn haar is gitzwart, zijdeachtig en soepel, en als een kussen zo zacht. Hij is met een vreemd instinct behept: zijn zwak voor Chinese inkt, en wanneer iemand zit te schrijven, gaat hij er met gekruiste achterpoten bijzitten, en met de ene voorhand op de andere wacht hij tot het schrijven gedaan is. Dan drinkt hij wat er over is van de inkt op. Daarna gaat hij weer gehurkt zitten, helemaal rustig nu (Jorge Luis
---

© Nederlandse Taalunie