Landschapsbeheer Nederland

Actueel Het Nederlandse landschap: 2000 jaar mensenwerk

Actueel

Op zondag 16 maart om 17.25 uur op Nederland 1 start Teleac de zesdelige serie 'Het Nederlandse landschap: 2000 jaar mensenwerk'. Landschapsbeheer Nederland is betrokken geweest bij de totstandkoming van de serie (redactie). In ieder programma staat een landschapstype centraal. Presentator Ivo de Wijs neemt de kijker mee naar een bepaald landschapstype. Bij de serie verschijnt een boek van de hand van Paul Burm.

Het Nederlandse landschap is een cultuurlandschap. Het is door mensen gebouwd, aangelegd of geplant. Er is geen plekje te vinden dat niet door mensenhanden is gemaakt. Zelfs de stukjes die nog 'natuur' worden genoemd, zoals heidevelden en bossen, zijn minder natuurlijk dan we denken. Het Nederlandse landschap vertelt veel over wonen en werken in vroegere tijden. Het vertelt iets over cultuur, religie en de verdediging van het land.

Televisieprogramma's
In ieder programma staat een landschapstype centraal. Presentator Ivo de Wijs neemt de kijker achtereenvolgens mee naar zand-, rivieren-, heuvel-, zeeklei-, laagveen- en duinlandschap. Hij ontmoet boswachters, landschapsbeheerders en andere deskundigen die hem inwijden in de geheimen en bijzonderheden van dat landschapstype. Ivo vraagt zich verwonderd af hoe het komt dat het landschap zo gevormd is. Op zoek naar het antwoord ontmoet Ivo bijvoorbeeld de plaatselijke archeoloog die hem aan de hand van bodemvondsten uitlegt hoe er vroeger geleefd en gewerkt werd.
Zijn zoektocht brengt hem ook in contact met kleurrijke figuren die al van generatie op generatie in het gebied wonen en eeuwenoude verhalen vertellen aan de hand van anekdotes. Hun verhalen worden geïllustreerd met beelden van nog bestaande boerderijen of andere monumenten, delen van het landschap en afbeeldingen van vroeger. Zo leggen we steeds opnieuw een relatie tussen heden en verleden, waarbij twee vragen centraal staan: Hoe waardevol is dit landschap en wat zegt het over het verleden? Daarbij rijst natuurlijk de vraag: wat willen we ermee in de toekomst?
De televisieserie is geproduceerd door Cinemedia bv.

Boek
In het gelijknamige boek wordt de geschiedenis verteld van de verschillende landschappen en haar bewoners. Naast de zes landschappen uit de televisieserie worden in het boek ook droogmakerijen en hoogveenontginningen behandeld. Het is geschreven door Paul Burm, journalist en historisch-geograaf, en wordt uitgegeven in samenwerking met uitgeverij Kosmos Z&K.
Prijs: EUR 24,99. ISBN 90 215 3543 3

Uitzendtijden
De televisieprogramma's worden uitgezonden vanaf zondag 16 maart van 17.25-17.50 uur op Nederland 1 en herhaald vanaf woensdag 4 juni van 17.10-17.35 uur eveneens op Nederland 1.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door VSB-Fonds en Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Meer informatie? Surf naar:
www.teleacnot.nl/serie/het_nederlandse_landschap/algemeen.htm


---

Landschapsbeheer Nederland, Postbus 9756, 3506 GT Utrecht Telefoon 030-2345010, Fax 030-2310315
Email: post@landschapsbeheer.com