Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

16/03/03 Prins van Oranje bij Derde Wereld Water Forum

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is van zondag 16 maart tot en met dinsdag 18 maart 2003 in Kyoto, Japan, aanwezig bij het Derde Wereld Water Forum. De Prins houdt een toespraak tijdens de openingssessie en hij is bij diverse bijeenkomsten die worden georganiseerd in het kader van het internationaal waterbeheer. De Prins is onder andere aanwezig bij een sessie over Water en Klimaat en bij het Jeugd Water Forum. Eveneens is hij bij het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst tussen de twee internationale riviercommissies van de Rijn en de Plata.

Op het Derde Wereld Water Forum worden ongeveer 10.000 beleidsmakers, bestuurders, vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties en specialisten op het gebied van water en industrie verwacht om te praten over de wereldwijde watercrisis en oplossingen daarvoor. Japan is organisator en gastland van het Derde Wereld Water Forum. Het Forum is een initiatief van het World Water Council en wordt om de drie jaar georganiseerd. Op 22 en 23 maart vindt ter gelegenheid van het Wereld Water Forum in Kyoto een Ministeriële Conferentie plaats, waar de mondiale watercrisis wordt besproken.

De Prins van Oranje was in maart 2000 voorzitter van het Tweede Wereld Water Forum, dat in Den Haag werd gehouden. Het thema van het Forum luidde toen 'From Vision to Action'. Er werd een wereldwijde visie voor het jaar 2025 gepresenteerd die behelsde dat in het jaar 2025 schoon en veilig drinkwater voor iedereen toegankelijk moet zijn. Tijdens het Derde Wereld Water Forum worden deelnemers uitgedaagd met concrete activiteiten en oplossingen te komen voor de watercrisis.