Ingezonden persbericht


Steunpunt Minderheden Overijssel
expertisecentrum voor multiculturele ontwikkeling

Persbericht, 4 maart 2003.

Onderwijsmanifestatie voortgezet onderwijs voor en door Turkse ouders

Op 16 maart organiseert het Steunpunt Minderheden Overijssel (SMO) samen met Turkse ouders bij 't Iemenschoer in Haaksbergen een provinciale onderwijsmanifestatie voor het voortgezet onderwijs. Turkse ouders uit de hele provincie praten daar samen over de problemen die zij in het voortgezet onderwijs tegenkomen bij het naar school gaan van hun kinderen. De organisatie van de dag is in handen van het SMO dat samen met een groep Turkse ouders verantwoordelijk is voor de inhoudelijke kant. Voor de provinciale onderwijsmanifestatie verwachten de organisatoren 150 deelnemers, waaronder ook wethouders van onderwijs en vertegenwoordigers van scholen voor voortgezet onderwijs. Op het programma staan diverse inleiders en discussie met de zaal.

Vervolg op manifestaties basisonderwijs
Deze onderwijsmanifestatie is een vervolg op de manifestaties en studiedagen die het SMO vorig jaar samen met Turkse ouders organiseerde voor het basisonderwijs. De uitkomsten daaruit zijn vastgelegd in het handboek: 'Een school maak je samen' dat in verschillende gemeenten aan de wethouders onderwijs is overhandigd. Er is veel vraag naar het handboek.

Onderwijsproblemen en conclusies
Tijdens de studiedagen voor het basisonderwijs signaleerden de organisatoren tevens grote behoefte aan soortgelijke studiedagen en manifestaties voor het voortgezet onderwijs. Aanleiding zijn dan ook de signalen over onderwijsproblemen die het SMO opvangt uit de Turkse gemeenschap. De organisatoren willen tijdens de manifestatie inventariseren welke problemen ouders ondervinden met het middelbaar onderwijs van hun kinderen. Tevens willen zij onderzoeken welke problemen middelbare scholen met Turkse ouders kunnen hebben. De ouders hopen de dag af te kunnen sluiten met conclusies en aanbevelingen voor zowel beleidsambtenaren onderwijs, scholen als de ouders.