Ingezonden persbericht


Het Goethe-Institut Rotterdam presenteert: GAME ZONE

Tentoonstelling van Susanne Br gger in het kader van de Fotobiknnale

Als Duitse bijdrage aan de Fotobiknnale van dit jaar presenteert het Goethe-Institut Rotterdam van 16 maart tot en met 20 april 2003 werken van Susanne Br gger. De fotografe en mediakunstenares uit Essen presenteert voor het eerst in Nederland haar fotos en videowerken in een op zich zelf staande tentoonstelling. De opening vindt plaats in bijzijn van de kunstenares op 14 maart van 17-19 uur in het Goethe-Institut. De openingsspreker is Bert van Meggelen.
Susanne Br gger laat haar cycli Das Inselproblem en Das Kartenhaus zien die allebei de esthetiek van het ontleden weerspiegelen - zoals zij zelf haar werkwijze omschrijft.

Das Inselproblem reflecteert de stedelijke manier van leven door van bovenaf te kijken en thematiseert deze ambivalente kijk op het terrein van observatie en obsessie. Susanne Br gger kiest bij haar kunstzinnig fotografische analyse drie niveaus: Pausenhvfe im Phasenraum concentreert zich op het gedrag van mensen op plaatsen in een bepaald tijdsbestek waarin de bewegingen van enkele personen in fasen ontleed en naar hun gestaltevorming onderzocht worden. De videosequenties Babylonians only observeren centrale kruispunten van een stad vanuit grote hoogte zonder dat de camera beweegt en zonder montage. Daarmee wordt het de toeschouwer mogelijk gemaakt om op een meditatieve manier, die op een natuurobservatie lijkt, het in het beeld gelijkmatig verdeelde gebeuren te benaderen. De fotos op groot formaat untitled desaster geven uiteindelijk een vrij zicht op urbane structuren, die tegelijkertijd het referentiekader voor de andere werken van haar vormen. Daarbij versterken digitale bewerkingen de onwerkelijke indruk van de uiteenvallende blik.

Das Kartenwerk is een kunstzinnig onderzoek naar de significante vormgeving van de cultuur van alle dag, haar connotaties en toepassingen.

Susanne Br gger studeerde visuele communicatie en foto -/filmdesign aan de HBO Dortmund alsook mediakunst aan de kunstacademie voor media in Keulen. Sinds 1985 werkt zij als free lance fotografe en kunstenares en heeft sinds 2002 een professoraat voor nieuwe media/fotografie in Dortmund. Haar werk was tot nu toe o.a. te zien in New York, Sao Paulo, Helsinki, Gvteborg, Kawasaki, Tallinn, London, Budapest, Basel, Riga, Frankfurt, Hamburg en Keulen.

Openingstijden: dinsdag t/m donderdag 14.00-19.00, vrijdag 12.00-17.00, zondag 13.00-17.00
Entree gratis

Informatie:

Goethe-Institut Inter Nationes
Westersingel 9
NL-3014 GM Rotterdam
Tel: 0031-10-209 20 90
Fax 0031-10-209 20 72
Email: info@rotterdam.goethe.org
www.goethe.de/rotterdam