Anti Racisme Informatie Centrum

email

Debat: De toekomst van de democratie

ZAAL DE UNIE op locatie

Remonstrantse kerk, Museumpark 3, Rotterdam.

Zondag 16 maart 2003, 14.00-16.00 uur

De toekomst van de democratie

Als opmaat voor het debat geven Mark Elchardus, socioloog en werkzaam bij de Vrije Universiteit van Brussel en Gabriel van den Brink, filosoof en werkzaam bij Nederlandse Instituut voor Zorg en Welzijn ieder een inleiding. Beide vooraan-staande denkers houden zich bezig met de oorzaken en de gevolgen van het ontstaan van de nieuwe kiezer en de toekomst van de democratie. Zij zullen ingaan op de vraag welke veranderingen er nodig zijn om zowel de democratie te behoeden als open te stellen voor de grillige en mondig kiezer.
Na de lezingen zullen, onder leiding van Pieter Hilhorst, publicist en columnist de Volkskrant; Sjoerd de Jong, redacteur en columnist NRC Handelsblad en Natascha Kuit, presentator Radio en TV Rijnmond met elkaar in debat gaan.
De nieuwe kiezer?
We hebben een ongekend turbulent politiek jaar achter de rug. De opkomst van Pim Fortuyn, de machtsovername van de Fortuynisten in Rotterdam, de ondergang van Paars, de politieke moord op Fortuyn, het ontstaan en de rappe neergang van kabinet Balkenende I, het publieke straatgevecht van LPF-politici in de Tweede Kamer en in het kabinet, de rijzende ster van Wouter Bos en de PvdA. Het is om duizelig van te worden. Er is er één die in deze gebeurtenissen de hoofdrol opeist: de nieuwe kiezer. Eerst heeft hij/zij zich massaal gekeerd tegen Paars ten gunste van Fortuyn en een rechts kabinet om vervolgens in nog geen negen maanden een centrum-links kabinet aan de macht te helpen. Dat geeft, op zijn zacht gezegd, geen stabiele indruk. Wat wil de keizer nu en waardoor laat hij zich in beweging brengen? Vaak zegt men dat kiezers behoefte aan duidelijkheid hebben. Duidelijkheid kan staan voor transparantie, voor ongeduld over de wollige taal van politici, voor het verlangen van de kiezer om door de politiek serieus genomen te worden. Maar duidelijkheid kan ook staan voor simplisme: de neiging om in zwart-wit termen te denken en het verlangen naar stoere leiders die in een als maar complexer wordende wereld ferme taal spreken. Duidelijkheid kan staan voor ondemocratische tendenties of voor televisiedemocratie: keizers die zich laten leiden door imago en charisma van politieke leiders en de genuanceerde politieke verhalen wegzappen.
Datum
: zondag 16 maart 2003
Plaats
: Remonstrantse Kerk, Museumpark 3, Rotterdam Aanvang
: 14.00 uur
Toegang
: gratis
Reserveren
: sterk aanbevolen, (010) 433 35 34 (ma. t/m vr. van 11.00-17.00 uur) of rks@rks.nl
Informatie
: http://www.rks.nl of (010) 433 58 33 of unie@rks.nl

Last update: 11-03-03