Gemeente Amstelveen

´Ode aan de doden´

In het kader van de boekenweek 2003 organiseert begraafplaats Zorgvlied op zondag 16 maart a.s. een Ode aan de doden. Het thema van de boekenweek is dit jaar `Leven en dood in de letteren'. Op zondag 16 maart brengen in het hele land lezers een ode aan hun favoriete overleden schrijver. Op Zorgvlied zijn circa 30 Nederlandse dichters en schrijvers begraven. De begraafplaats nodigt iedereen uit om een ode te brengen aan een of meerdere van deze schrijvers.

De `Ode aan de doden' begint om 14.00 uur met een bijeenkomst in de aula. Wethouder van cultuur, dhr. M.J. Alink, zal in een toespraak kort iets vertellen van begraafplaats Zorgvlied en haar schrijvers. Vervolgens zullen Nannie Schuller (zang) en Frank Wiebenga (piano) het gedicht `Een stilte is in de natuur' van J.W.F. Werumeus Buning ten gehore brengen. Dit gedicht is op muziek gezet door Antoon Maessen.

Gedicht van Jan Clemens Lampe
De dichter Jan Clemens Lampe draagt vervolgens zijn gedicht `Als ik alleen wil zijn' voor. Met dit gedicht dat hij speciaal voor deze gelegenheid heeft geschreven, brengt Lampe een ode aan alle schrijvers die op Zorgvlied zijn begraven. Na wederom een muzikaal moment, onthult wethouder Alink `De gebroken kolom'. Dit is een gedenkteken voor alle op Zorgvlied begraven dichters en schrijvers.

Literaire route langs de graven van dichters en schrijvers Na de bijeenkomst kan iedereen op eigen gelegenheid een literaire route volgen langs de graven van Nederlandse dichters en schrijvers op Zorgvlied. Hierbij ontvangen bezoekers een boekje met informatie over de schrijvers en een beschrijving van de route. Dit boekje is met medewerking van de bibliotheek Amstelveen samengesteld.

Plaatsen van een persoonlijke boodschap
Gedurende deze dag zijn op begraafplaats Zorgvlied kaarsen te koop voor 1,50. Deze kaars kan worden voorzien van een persoonlijke boodschap en op het graf van de geliefde schrijver worden geplaatst.

Tot 17.00 uur heeft iedereen gelegenheid om een ode te brengen.

Tentoonstelling bibliotheek Amstelveen
Gedurende de boekenweek van 12 t/m 22 maart is in de bibliotheek een kleine tentoonstelling ingericht in het informatiecentrum over Zorgvlied en haar schrijvers.