CDA

Agnes van Ardenne leidt delegatie van Nederlandse overheid tijdens het Wereld Water Forum

Agnes van Ardenne leidt van 16 tot 23 maart de Nederlandse overheidsdelegatie op het derde Wereld Water Forum in Kyoto, die met concrete waterprogramma's zal komen.

Een centrale doelstelling van het Wereld Water Forum is toegang tot voldoende schoon drinkwater voor de helft van alle mensen die daar tot nu toe niet over beschikken voor 2015.

Deze doelstelling is afgesproken tijdens de Wereldtop voor Duurzame Ontwikkeling in Johannesburg in 2002. In de Japanse steden Kyoto, Osaka en Shiga komt de wereld volgende week bijeen om afspraken te maken over het bereiken van deze doelstelling. Nederland is met veel vertegenwoordigers op veel uiteenlopende thema's en gebieden zeer actief betrokken in Japan.

Naast de Prins van Oranje, Agnes van Ardenne (demissionair staatsecretaris van ontwikkelingssamenwerking) en demissionair staatsecretaris van verkeer & waterstaat, Melanie Schultz van Haegen, reizen er ook zo'n 180 andere Nederlanders mee, die gelijkelijk verdeeld zijn over bedrijfsleven, overheid, maatschappelijke organisaties en kennnisinstistuten.

Het Netherlands Water Partnership in samenwerking met Partners voor Water vervullen een coördinerende rol voor deze collectieve Nederlandse bijdrage. De Nederlandse strijd tegen het water, die ook in deze tijd weer zeer actueel is, heeft ervoor gezorgd dat de overheid, bedrijven, wetenschappelijke en maatschappelijke organisaties zich actief met water bezighouden. Op veel uiteenlopende terreinen zijn deze organisaties in Japan betrokken bij discussies over onderwerpen als landbouw, transport, milieu gezondheid, natuur, ruimte financiering, jongeren en onderwijs.

Agnes van Ardenne heeft onlangs een bezoek gebracht aan de Hogeschool Zeeland -in het kader van de provinciale statenverkiezingen- en sprak met een groep internationale jongeren die vanuit de Hogeschool Zeeland het Jongeren Wereld Water Forum in Japan organiseren.