Contact:
info @ indymedia.nl

Van guerrilleros tot presidentskandidaten
Guatemala Komitee Nederland - 14.03.2003 17:44

Rodrigo Asturias en Pablo Ceto behoren tot de beroemdste guerrilleros uit de Guatemalteekse geschiedenis. De komende dagen zijn ze te gast in Nederland.

PERSBERICHT 14 maart 2003

Interviewmogelijkheid Guatemalteekse politici: van guerrillacommandanten tot presidentskandidaten

Dit najaar vinden er voor de tweede keer sinds het beeindigen van de 36-jarige burgeroorlog verkiezingen plaats in Guatemala. Opvallende kandidaten zijn de voormalige guerrillacommandanten Rodrigo Asturias en Pablo Ceto, die namens de oppositiepartij URNG kandidaat staan voor respectievelijk het president- en het vicepresidentschap. Van zondag 16 tot en met woensdag 19 maart zijn zij in Nederland en is er gelegenheid hen te interviewen.

Guatemala, waar het vredesproces in een kritieke fase zit, bevindt zich momenteel in een turbulente periode. De huidige extreem conservatieve regeringspartij FRG dreigt ex-dictator Rios Montt voor te dragen als presidentskandidaat. Recente gewelddadige invallen bij sociale, politieke en mensenrechtenorganisaties en de pers tekenen de sfeer in de aanloop naar de verkiezingen.
De VN-waarnemersmissie Minugua, die al in 2000 het land had zullen verlaten heeft vanwege de zorgwekkende mensenrechtensituatie besloten nog zeker tot 2004 te blijven. Ernstige mensenrechtenschendingen en politieke moorden uit de recente naoorlogse periode zijn ondanks grote internationale druk nog onbestraft gebleven. Intimidatie, aanslagen en geheimzinnige ontvoeringen van betrokkenen bij de rechtszaken zijn aan de orde van de dag: zo werd vorige maand een voor de moord op bisschop Gerardi (1997) veroordeelde legerofficier in de gevangenis vermoord. Door omvangrijke corruptie- en drugsschandalen (waarbij onlangs ook een Nederlandse connectie aan het licht kwam, de Utrechtse politici rolde een Guatemalteeks-Ned. drugsbende op in Baarn) is Guatemala door de VS geschrapt van de lijst partners in de war on drugs.

Dit is slechts een greep uit de vele mogelijke onderwerpen waarover Rodrigo Asturias en Pablo Ceto met u zouden kunnen spreken. Neemt u voor een afspraak of meer informatie contact op met Daniel de Jongh, tel. 030-232 11 12 / 06-15 154 157, email gkn@antenna.nl


---
Guatemala Komitee Nederland
Voorstraat 71bis
3512 AK Utrecht
030-232 11 12 (t) / 030-231 72 78 (f)
http://www.antenna.nl/gkn
gkn@antenna.nl

---
ZATERDAG 22 MAART A'DAM
DEMONSTRATIE STOP DE OORLOG
http://www.wereldcrisis.nl

---


- E-Mail: gkn@antenna.nl Website: http://www.antenna.nl/gkn

DISCLAIMER: Indymedia NL werkt volgens een 'open posting' principe om zodoende de vrijheid van meningsuiting te bevorderen. De berichten (tekst, beelden, audio en video) die gepost zijn in de open nieuwslijn van Indymedia NL behoren toe aan de betreffende auteur. De meningen die naar voren komen in deze berichten worden niet zonder meer door de redactie van Indymedia NL gesteund. Ook is het niet altijd mogelijk voor Indymedia NL om de waarheid van de berichten te garanderen.