Gemeente Zwolle

Gemeenteraad vergadert over referendum


Datum uitgave: 13-03-2003

Onderwerp: sport

Op 17 maart aanstaande neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel van B&W om een stadioncomplex te realiseren op de Oosterenk. Tegelijkertijd spreekt de raad over het inleidend verzoek om over ditzelfde onderwerp een referendum te houden.

Indien de gemeenteraad op 17 maart beslist dat het inleidend verzoek aan alle eisen voldoet, wordt het raadsbesluit over de bouw van het nieuwe stadion opgeschort totdat het definitieve verzoek tot het houden van een referendum is afgewezen óf een beslissing naar aanleiding van de uitslag van het referendum is genomen.

Indienen definitief verzoek
Na een positieve beslissing op het inleidende verzoek heeft de aanvrager 9 weken de tijd om een definitief verzoek tot het houden van een referendum in te dienen. Die termijn eindigt op 23 mei 2003. Het definitieve verzoek moet worden ondersteund door 8.633 kiesgerechtigden.

Raadsbesluit
De gemeenteraad beslist vervolgens of het definitieve verzoek wordt toegewezen of afgewezen. Afwijzing kan alleen bij onvoldoende ondersteuning van kiesgerechtigden of wanneer het verzoek niet binnen 9 weken is ingediend. Wijst de raad het verzoek toe, dan beslist de raad over de vraagstelling en het tijdstip. Het referendum moet plaatsvinden binnen vier maanden nadat het definitieve verzoek is toegewezen. Dat betekent concreet dat het referendum vóór 24 oktober 2003 moet worden gehouden

Uitslag referendum
De uitslag van de stemming wordt berekend op basis van een gekwalificeerde meerderheid van geldig uitgebrachte stemmen bij de laatst gehouden gemeenteraadsverkiezingen. Het raadsbesluit is afgewezen als 23.913 kiezers tegen het raadsbesluit zijn. Naar aanleiding van de uitslag van het referendum neemt de gemeenteraad een beslissing over het raadsbesluit dat onderwerp was van het referendum (i.c. de bouw van een nieuw stadioncomplex op de Oosterenk).

Bron: afdeling Communicatie Datum van 13-03-2003 tot 17-03-2003