Gemeente Lingewaard


Opzet nieuwe vorm cliëntenparticipatie van Zorg, Werk en Inkomen

De gemeenteraad van Lingewaard heeft in vorig jaar besloten tot oprichting van een cliëntenparticipatie op de beleidsterreinen werk, inkomen en zorg. Dit inspraakorgaan heeft tot taak het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad gevraagd en ongevraagd van advies te dienen bij de voorbereiding en uitvoering van het gemeentelijk beleid op de terreinen werk, inkomen en zorg.

Woont u in de gemeente Lingewaard en ontvangt u een uitkering van de gemeente, een bijdrage op grond van het gemeentelijk minimabeleid, of volgt u een reïntegratietraject via de gemeente? Dan kunt u in het nieuwe overleg uw mening geven over het beleid en de dienstverlening van de afdeling Zorg, Werk en Inkomen.

Klantgericht

Bij het vormgeven van een klantgerichte dienstverlening is de mening van de klant als gebruiker van de gemeentelijke voorzieningen als ervaringsdeskundige bij uitstek, van grote waarde. Daarnaast is cliëntenparticipatie voor de gemeente van groot belang om het beleid, de effecten van het beleid en de uitvoering zonodig aan te passen.

Uitgangspunt is dat alle te onderscheiden groepen klanten in de cliëntenparticipatie worden vertegenwoordigd. Het merendeel van de deelnemers wordt gevormd door personen uit het klantenbestand van de afdeling Zorg, Werk en Inkomen. Door personen die een (bijstands)uitkering of een bijdrage ingevolge het gemeentelijk minimabeleid ontvangen. Verder personen die door de gemeente gereïntegreerd worden (een inburgeringstraject , een zorg- , sociaal activerings- of werktraject volgen), zoals allochtonen, niet-uitkeringsgerechtigden en die een Nabestaandenwet-uitkering ontvangen. De overige deelnemers worden gezocht bij maatschappelijke organisaties binnen de gemeente.
De vorm van de cliëntenparticipatie staat nog niet vast. De opzet is dat gestart wordt met een informele vorm. Uiteindelijk zal een definitieve vorm worden gekozen die past bij de lokale situatie. Bij de keuze wordt het nieuwe overlegorgaan betrokken.Het orgaan voor cliëntenparticipatie wordt desgewenst inhoudelijk en secretarieel ambtelijk ondersteund.Faciliteiten zoals bijvoorbeeld deskundigheidsbevordering van de deelnemers zijn vanzelfsprekend.

Van kandidaten wordt betrokkenheid verwacht bij de positie van mensen die een beroep doen op de dienstverlening van de afdeling. Het beschikken over het vermogen om zich te verplaatsen in de situatie van een ander, en om over de grens van de eigen situatie heen te kijken is ook van belang.

Voor meer informatie over de cliëntenparticipatie werk, inkomen en zorg, of aanmelden als deelnemer kunt u contact opnemen met de afdeling Zorg, Werk en Inkomen. Telefoon 026-3260332 of 3260333.

Schriftelijke reacties kunt u uiterlijk tot 5 april 2003 richten aan:

Gemeente Lingewaard, afdeling Zorg, Werk en Inkomen, met vermelding Cliëntenparticipatie.

Postbus 15, 6680 AA Bemmel.