Ingezonden persbericht

Usability Award 2003 van start

Aanmelden gebruikersvriendelijke websites tot 7 april 2003

DE MEERN, 20030317 -- Onderwerp: Usability Award 2003 van start. Aanmelden kandidaten voor deze prijs kan tot en met 7 april 2003. Usability Award 2003 - Prijs voor de meest gebruikersvriendelijke website.

"Denken vanuit de klant en de doelgroep
moet centraal staan bij het ontwerpen en vormgeven van websites".

Nadat in 2002 website van Postbus51 en in 2001 de website van NU.nl de Usability Award won, gaat nu de verkiezing van de meest gebruikersvriendelijke website van 2003 van start: De Usability Award 2003!

Usability Award 2003 website
Uitgebreide informatie over de Usability Award is te vinden via de speciale Usability Award 2003 website: www.usability.nl.

Opzet van de Award
Het beoordelen van websites aan de hand van een standaardlijst met usability criteria. De website die het hoogst scoort op deze lijst, wint de Usability Award 2003 (zie onder kopje "Criteria"). De Usability Award wordt uitgereikt in twee categorieën:
* Overheid / Non profit

* Commerciële bedrijven / Profit

Aanmelden
Iedereen kan websites aanmelden die volgens hem of haar in aanmerking komen voor de Usability Award 2003. Dit kan de eigen site zijn, maar ook elke andere website. Websites die mee wil dingen naar de Award moet zich richten op de Nederlandse markt. Websites van particulieren en van opdrachtgevers van 2C Communication Consultancy zijn uitgesloten van deelname. Aanmelden van websites kan tot en met 7 april 2003.

Het doel van de Usability Award
De jaarlijkse Usability Award heeft tot doel om aandacht te vragen voor de gebruikersvriendelijkheid van websites en partijen die betrokken zijn bij het ontwikkelen van web initiatieven te stimuleren om de gebruikers als uitgangspunt te nemen.

Organisatie en Uitslag
De organisatie van de Usability Award 2003 ligt opnieuw in handen van 2C Communication Consultancy. De uitslag wordt 25 april bekend gemaakt.

Criteria
Bij de beoordeling van de websites wordt bijvoorbeeld gelet op de navigatiestructuur, de consistentie binnen de site, de vorm- en naamgeving van hyperlinks, content (teksten, schrijfstijl, actualiteit) en snelheid van de site. Een uitgebreid overzicht met criteria is te vinden via de website van de Usability Award 2003 (http://www.usability.nl).

De jury
Jurering vindt plaats in twee ronden; allereerst zal een publieksjury zich uitspreken over de aangemelde websites. Daarna buigt de vakjury zich over de 10 websites per categorie, die volgens de publieksjury het best hebben gescoord.

Publieksjury
De jurering van de voorronde wordt door een publieksjury gedaan. Mensen die plaats willen nemen in deze jury kunnen zich aanmelden via de website van de Usability Award 2003 (www.usability.nl). Hier vindt u ook meer informatie over de jurering door de publieks- en vakjury.

Vakjury
In de vakjury van de Usability Award 2003 nemen dit jaar plaats:
* Prof. Dr. Robert Stegwee (Universiteit Twente en Cap Gemini Ernst&Young).
* Edwin Feldmann (Redacteur Webwereld en voormalig internetredacteur NU.nl).
* Jacqueline Rousel (Webredacteur Postbus51).

* Gary Hartmann (Webmanager TPG).

* Ben Vroom (Usability expert Ben Vroom Usability).
* Bastiaan Klooster (Usability expert 2C Communication Consultancy).
* Wouter van den Berg (Usability expert 2C Communication Consultancy en organisatie Usability Award).


Ingezonden persbericht