Gemeente Utrecht

2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
19 Vragen van de heer drs. R. Vriezen
(ingekomen 17 maart 2003)

In 2002 heeft Burger en Gemeenschap vragen gesteld ten aanzien van de hockeyvelden als onderdeel van de Cultuur Campus in Vleuterweide. Bij de beantwoording van deze vragen (nr. 8) heeft uw college duidelijk te kennen gegeven dat de hockeyvelden een integraal onderdeel zouden gaan uitmaken van de Cultuur Campus.

Wat schetst nu onze verbazing toen wij vernamen dat dit niet lijkt door te gaan. Welke omstandigheden zijn er in het afgelopen jaar veranderd? Ook vorig jaar was namelijk al bekend: het totaal aantal benodigde m2;
de grondprijs die de GEM, waarvan de gemeente Utrecht voor 50% medeaandeelhouder is, berekent; de locatie;
de onderhoudskosten, etc.

Volgens onze informatie komt er in plaats van twee kunststofhockeyvelden nu op dezelfde kleinere plaats slechts een sportveld. Dat zou mogelijk een grasveld kunnen zijn. Echter gras heeft een zeer beperkte gebruikswaarde: ongeveer 200 bespeelbare dagen per jaar. Met andere woorden dubbel gebruik door een sportvereniging ('s avonds en in het weekend) en door een school met ongeveer 2000 scholieren levert een onhoudbare situatie op. Een beetje sportclub heeft alleen al 200 dagen nodig voor zijn leden. Of is dubbel gebruik hierdoor van de baan?

Bovendien kost de grond onder een grasveld per m2 hetzelfde als een kunststof hockeyveld. Of wenst het college te besparen op het aantal m2? De aanleg van een sportveld van gras is goedkoper dan van een kunststof, maar het onderhoud kost veel meer. Met andere woorden de totale exploitatiekosten inclusief kapitaallasten zullen niet ver uiteenlopen.

Burger en Gemeenschap begrijpt dat het nu de bedoeling is dat de hockeyvelden voorlopig op de huidige plaats (Fletiomare-Oost) blijven liggen. Echter voordat de gemeente Vleuten-De Meern werd geannexeerd door Utrecht was er sprake van dat binnen enkele jaren het kunststof hockeyveld fors verkleind zou moeten worden in verband met de aangescherpte milieuregelgeving. Het veld zou 50 meter uit de achtergevel van de aangrenzende woningen dienen te komen liggen. Dat betekent dat er te weinig ruimte is om én de hockeyvelden én de PVCV-velden daar te situeren. Met andere woorden er dient sowieso voor de hockeyvereniging een nieuw kunststofveld gemaakt te worden op een andere locatie dan Fletiomare-Oost. Bovendien betekent de milieuregel ook dat de locatie van PVCV wel eens onder druk zou kunnen komen te staan.

Gezien het voorgaande kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat u bezig bent om de leefbaarheid van het nieuwe gebied Vleuterweide aan te tasten. De belofte van een nieuwe wijk met de eerder uitgesproken hoge ambities wordt op dit punt niet nagekomen.

Op grond van het bovenstaande hebben wij de volgende vragen:

Hoeveel m2 worden de door u beoogde nieuw aan te leggen sportvelden voor hockey? Hoeveel m2 wordt het door u nieuw aan te leggen nieuwe sportveld bij de school? Hoeveel m2 bedroegen de beoogde kunststof hockeyvelden? Worden de beoogde sportvelden van kunststof of van gras? Kunt u ons een kostenvergelijking geven van de in vraag 1, 2 en 3 benoemde sportvelden op exploitatiebasis inclusief de kapitaallasten? Bieden de door u beoogde sportvelden voldoende capaciteit voor een sportvereniging in combinatie met gebruik door een school met rond de 2000 leerlingen? Om welke reden zou volgens u het huidige hockeyveld niet meer verplaatst of verkleind behoeven te worden gezien de milieuregelgeving en de overlast van licht en geluid voor de omwonenden? Op welke locatie wenst u de nieuwe hockeyvelden te realiseren? Wat is de waarde van een duidelijk antwoord van het college op door B en G gestelde vragen (2002 nr. 8) of de hockeyvelden onderdeel blijven uitmaken van de Cultuur Campus in Vleuterweide wanneer dat vervolgens zonder dat er nieuwe feiten zijn zo maar compleet wordt herzien?

Antwoord van Burgemeester en Wethouders
(verzonden 9 april 2003)

De hockeyvereniging MHC Fletiomare krijgt 2 hockeyvelden tot haar beschikking in Leidsche Rijn. Een hockeyveld heeft een netto oppervlak van 5.801 m², in totaal gaat het om 11.602 m². Bij de GEM Vleuterweide is het verzoek ingediend een sportveld ten behoeve van de Cultuurcampus aan te leggen van minimaal 3.000 m². De hockeyvereniging MHC Fletiomare krijgt twee hockeyvelden, totaal 11.602 m². Zowel de twee hockeyvelden, als het sportveld bij de cultuurcampus worden van kunstgras. Het sportveld zal onderdeel uitmaken van de openbare ruimte. De kosten voor dit sportveld komen derhalve geheel ten laste van de GEM Vleuterweide. De inrichtingskosten van de hockeyvelden zijn, ongeacht de locatie, gelijk. Er zit echter een verschil in grondkosten voor onbebouwde niet-commerciële voorzieningen (sportvelden) tussen Vleuterweide en de rest van Leidsche Rijn (de Utrechtse grondprijs). De grondkosten in Vleuterweide voor onbebouwde niet commerciële voorzieningen zijn circa 3,5 maal zo hoog als de Utrechtse grondprijs. Het bedrag onbebouwde niet-commerciële voorzieningen is destijds in de samenwerkingsovereenkomst (SOK) vastgelegd. Dit verschil in grondkosten is de aanleiding geweest de hockeyvelden niet te verplaatsen naar Vleuterweide. Het uitgangspunt voor voortgezet onderwijs is dat er voldoende gymzalen zijn voor lichamelijke opvoeding. In de cultuurcampus zijn voldoende gymzalen opgenomen om 2.000 leerlingen lichamelijke opvoeding te kunnen geven. Buitensportvelden zijn voor het voortgezet onderwijs niet verplicht, hetgeen zo is vastgelegd in de landelijke onderwijsnorm. Het buitensportveld van 3.000 m² is dus extra sportcapaciteit. Inclusief de gymzalen is er ruim voldoende sportcapaciteit voor 2.000 leerlingen. Van lichtoverlast bij omwonenden van het hockeyveld op Fletiomare Oost in de wettelijke zin is ons niets bekend. Er bestaat daarnaast geen regelgeving voor geluidsoverlast van sportende mensen op sportvelden. Beiden vormen dus geen aanleiding voor een verplaatsing van de hockeyvelden. Die aanleiding vinden wij wel in de toekomstige uitbreiding van de hockeyvereniging. In het PvE van het Leidsche Rijn Park zijn twee locaties gereserveerd om de verplaatsing van de sportverenigingen op Fletiomare-Oost mogelijk te maken. Eén daarvan is inpassing op Fletiomare-Oost zèlf. Bij het opstellen van het Referentiekader Voorzieningen 2001 is uitgegaan dat bij de verplaatsing van de hockeyvelden naar Vleuterweide de Utrechtse grondprijs voor niet-commerciële voorzieningen zou worden toegepast. Na overleg met GEM Vleuterweide blijkt de Utrechtse grondprijs voor niet-commerciële voorzieningen niet toepasbaar. Hierdoor zijn de totale verplaatsingskosten naar Vleuterweide hoger in vergelijking met verplaatsing naar een andere locatie in Leidsche Rijn (zie vraag 5). Om deze reden is besloten de hockeyvelden niet te verplaatsen naar Leidsche Rijn, maar om ruimte te reserveren in het Leidsche Rijn Park (zie vraag 8).

---- --