GroenLinks


-

Verkiezingssucces voor Finse Groenen

17 maart 2003

Bij de parlementsverkiezingen in Finland hebben de Groenen gisteren het beste resultaat behaald uit hun geschiedenis. Een score van 8,0 procent van de stemmen is goed voor 14 van de 200 parlementszetels, een winst van 3.

Vihreä Liitto is overeind gebleven in een verkiezingsstrijd die uitliep op een nek-aan-nek-race tussen sociaal-democraten en centrumpartij. Een fraaie prestatie van partijleider Osmo Soininvaara en de zijnen, zeker gezien de verliezen van de andere middelgrote partijen.

De Groenen moesten bovendien oppositie voeren tegen een regenboogcoalitie waarvan zij, tot vorig jaar, maar liefst zeven jaar lang deel hebben uitgemaakt. In mei 2002 stapten zij uit de regering, vanwege het besluit om de bouw van een nieuwe kerncentrale toe te staan. Voor die principiële stap hebben de kiezers gisteren waardering getoond.

De Groenen hebben het zichzelf niet makkelijk gemaakt door midden in de verkiezingscampagne een onderling debat aan te gaan over het toestaan van cannabisgebruik. Het valt te hopen dat de aangezwengelde discussie wordt voortgezet in het Finse parlement.

Maar liefst 11 van de 14 groene verkozenen zijn vrouw. Een van hen is Heidi Hautala, oud-fractievoorzitter van de Groenen in het Europees Parlement. Zij haalde gisteren de meeste groene stemmen binnen en hielp de Groenen daarmee aan een extra zetel in haar kieskring Uusimaa, nabij Helsinki.

GroenLinks feliciteert haar Finse zusterpartij met het mooie resultaat, en wenst haar veel sterkte bij de
coalitie-onderhandelingen, mocht zij daartoe worden uitgenodigd. De beslissing daarover ligt in handen van Anneli Jäätteenmäki, die met haar centrumpartij de sociaal-democraten van zittend premier Lipponen nipt passeerde en waarschijnlijk de eerste vrouwelijke premier van Finland wordt.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl