Universiteit van Amsterdam



Persbericht Universiteit van Amsterdam

UvA verleent eredoctoraat aan criticus Kees Fens

De Universiteit van Amsterdam (UvA) verleent een eredoctoraat aan emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde Kees Fens. Fens, vooral bekend als invloedrijk criticus en literatuurbeschouwer, ontvangt het eredoctoraat met name vanwege zijn literaire kritieken en zijn grote invloed op de Nederlandse letteren. Het eredoctoraat wordt uitgereikt tijdens de viering van de Dies van de UvA op 8 januari 2004.

Kees Fens (1929) kan worden beschouwd als de invloedrijkste Nederlandse literatuurcriticus van de laatste decennia. Zijn invloed op het literaire leven in Nederland is buitengewoon groot. Zijn maandagochtendrubriek in de Volkskrant was tientallen jaren lang de standaard voor de Nederlandse literaire kritiek. Hij heeft vele schrijvers onder de aandacht van het grote publiek gebracht en veel academische proefschriften hebben door zijn stukken de brede interesse gekregen die ze verdienden.

Als redacteur en oprichter van het literaire tijdschrift Merlyn stond Fens aan de basis van de academische close reading en analyse van literaire teksten, een methode die zijn waarde heeft bewezen voor moderne, klassieke en bijbelteksten. Close reading is nog altijd een belangrijk onderdeel van colleges tekstinterpretatie. Zijn benoeming in 1982 tot hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen heeft ertoe geleid dat zijn werk nog in importantie toenam. Diverse studies op het gebied van de internationale literatuur stammen uit die periode. Zijn wetenschappelijke status blijkt verder uit vele door hem verzorgde bloemlezingen en edities, en uit zijn essays (bijvoorbeeld over T.S. Eliot). Zijn essays De eigenzinnigheid van de literatuur en De gevestigde chaos zijn klassiekers van de literatuurbeschouwing geworden.

Kees Fens, een geboren Amsterdammer, werkte van 1959 tot 1982 als leraar Nederlands. Zijn eerste literaire kritieken schreef hij voor het katholieke weekblad De Linie in 1955. In 1960 stapte hij over naar het dagblad De Tijd. In 1962 richtte hij samen met anderen het literaire tijdschrift Merlyn op. Sinds 1968 schrijft hij voor de Volkskrant, tot 1977 als vast criticus. Vanaf die tijd schrijft hij over boeken van zijn voorkeur en andere onderwerpen. In 2002 was hij gastcriticus aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Fens heeft voor zijn literaire kritieken diverse prijzen ontvangen, waaronder de P. C. Hooftprijs in 1990, en is erelid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.



Universiteit van Amsterdam