Landelijke Huisartsen Vereniging

Nieuw LHV-advies voor Basisuurtarief

Voor waarnemingen overdag (tussen 8.00 en 18.00 uur) is een nieuwe systematiek vastgesteld voor de berekening van het Basisuurtarief (BUT). Het BUT bedraagt met ingang van 1 maart Ä 40,40. Dit tarief geldt tot een maximum van 2.750 patiÎnten. Daarboven volgt een toeslag van 10 procent van het BUT per staffel van 250 patiÎnten. De systematiek geldt voor een periode van maximaal 1 jaar en zal in de loop van 2003 worden geÎvalueerd.

Vorige maand heeft de Ledenvergadering voor Huisartsen en HAIOís ingestemd met de nieuwe systematiek voor de berekening van het BUT. De oude systematiek stelde de LHV voor verschillende problemen. Zo waren het inkomensdeel, het kostendeel en de urenonderbouwing aan herijking en de mutatiesystematiek aan verbetering toe. Verder werd er bij de berekening van het BUT (waarvan vervolgens de waarneemtarieven werden afgeleid) geen onderscheid gemaakt tussen dag- en ANW-zorg.

Er wordt nu onderscheid gemaakt tussen drie waarneemsituaties: 1. Waarneming voor overdag (van 8.00 - 18.00 uur). 2. ANW-waarneming voor huisartsen die deelnemen in een HDS. 3. ANW-waarneming voor huisartsen die niet deelnemen in een HDS.

Voor de twee ANW-waarneemsituaties wordt onder meer op basis van de opvattingen van een werkgroep nog gewerkt aan een nieuwe systematiek. Daarbij zal ook worden gekeken naar toeslagen bij waarneming voor specifieke praktijken, zoals apotheekhoudende praktijken. Een voorstel zal worden voorgelegd aan de Ledenvergadering van 27 mei.

De kilometervergoeding is net als vroeger buiten het BUT gehouden. Waarnemer en waar te nemen huisarts kunnen hierover aanvullende afspraken maken, bijvoorbeeld gebaseerd op de betreffende fiscale regelingen.
Het voorgestelde BUT is een adviestarief. Er kunnen (lokale) marktomstandigheden zijn waardoor van het advies dient te worden afgeweken. Klik hier voor meer informatie over de onderbouwing van het nieuwe BUT.