Koninklijke Nederlandse Schaakbond

ING-Esgoo - LSG 4-6
De website van schaakbond Overijssel komt met een fotoverslag. Op de site van Schakers.info is een kort verslag te lezen.
---

Derde klasse E: CSV1 op weg naar promotie

Zaterdag boekte het eerste team van de Capelse Schaakvereniging opnieuw een overwinning in een uitwedstrijd. Philidor Leiden bleek met 2-6 onverwacht veel te zwak voor het team uit Capelle aan den IJssel. Door deze winst voert CSV1 de ranglijst aan in de derde klasse E van de KNSB en lijkt het af te stevenen op promotie naar de tweede landelijke schaakklasse. Voormalig koploper Voorschoten kwam immers niet verder dan een puntendeling met directe concurrent Katwijk, de volgende tegenstander van CSV1.

Marc Trimp aan bord twee won tegen een sterke tegenstander (elo-rating 2190) een pion en daarmee het eindspel. Luc Zimmermann (bord drie) veroverde in een ingewikkelde combinatie een stuk en haalde zo, dit keer voor de tijdnoodfase, de winst binnen. Joost van Rosmalen (bord zes) triomfeerde door overtuigende pionwinst.
Even verrassend als verheugend was tenslotte de eerste zege voor de 14-jarige Linda Ammerlaan aan bord zeven die daarmee een slechte reeks doorbreekt. Doordat haar tegenstander een aantal 'vergiftigde' pionnen veroverde, kon Linda een toren winnen. De daaropvolgende tijdnoodfase was zenuwslopend, maar toen de rook was opgetrokken stond niets het binnenhalen van het volle punt in de weg. Geen enkele partij ging verloren. 'Slechts' remise, maar wel een overtuigende, was er voor teamcaptain en eerstebord-speler Pieter van Ginkel (elo 2150), maar hij speelde dan ook tegen de sterke Nico Kuijf (elo 2235). De overige halfjes gingen naar Henk Schouten (bord vier), die een tempo te kort kwam voor de winst, Richard Ammerlaan (bord vijf) die in de langste partij van de dag van slecht tot beter kwam te staan en Paul van der Lee (bord 8), die een stuk offerde tegen drie pionnen.

CSV1 speelt op zaterdag 12 april tegen Katwijk, de nummer vier op de ranglijst. De allesbepalende laatste wedstrijd wordt op zaterdag 10 mei in Amsterdam gespeeld tegen het hoofdstedelijke VAS2.


---

Meesterklasse: verlies BIS tegen Zukertort Amstelveen

BIS heeft afgelopen zaterdag in de zevende ronde van de KNSB-competite met 4-6 verloren van Zukertort Amstelveen. Door verlies van Groningen en SMB blijft het Apeldoornse schaakteam op de zevende plaats in de Meesterklasse. Gezien de rest van het competitieprogramma verkeert het team in zwaar weer.

Vooraf was duidelijk dat het een spannende strijd zou worden in De Brinkhorst. Qua gemiddelde rating is BIS sterker dan Amstelveen. Amstelveen stijgt echter het hele seizoen al boven zichzelf uit en staat nu derde, terwijl het Apeldoornse team moeizaam tot scoren komt. Na drie uur spelen noteerden IM Manuel Bosboom, IM Alexander Kabatianski en Harrie de Bie een remise. Marc Jonker en Merijn van Delft tastten vervolgens gruwelijk mis. Jonker had met wit een goede aanvalsstelling opgezet die hij dacht te verzilveren via een paardoffer. Een simpel pionzetje van tegenstander Bezemer maakte een einde aan die illusie en bracht Jonker zijn vierde nul op rij. Merijn van Delft wikkelde in gelijke stand af naar een eindspel waarin een pion van zijn tegenstander eerder de overkant van het bord bereikte. Arthur van de Oudeweetering speelde een partij waarin het evenwicht nooit echt werd verbroken, het resterende toreneindspel was goed voor een half punt.

Grootmeester Igor Glek speelde op het eerste bord een spannende Engelse partij tegen Solleveld. Na een blunder in tijdnood op de veertigste zet marcheerden de centrumpionnen van zijn tegenstander dwars door de verdediging van Glek heen. Daarmee stond na de eerste tijdcontrole een 5-2 achterstand op de borden.

IM Sipke Ernst en Lucien van Beek gaven de stand een dragelijker aanzien. Ernst doceerde het jonge talent Tan in de zwaktes van het Wolgagambiet en Lucien van Beek toonde tegen Strating dat hij beter kan schaken dan zijn score tot dusver doet vermoeden. Freddie van der Elburg vocht lang maar vergeefs door in een mindere stelling tegen Godijn.
BIS heeft nog twee zware wedstrijden voor de boeg, uit tegen Rotterdam en thuis tegen de nummer twee van Nederland HSG. De schamele vier matchpunten die tot dusver zijn behaald maken het Apeldoornse team tot degradatiekandidaat. Een lichtpuntje is dat de nummers acht en negen Groningen en SMB elkaar de volgende ronde het leven zuur kunnen maken en Utrecht zeker een van de twee teams is die degradeert.

Klik hier voor het naspelen van de partijen.

BIS - Zukertort Amstelveen
Igor Glek - M. Solleveld 0 1
Sipke Ernst - K. Tan 1 0
Manuel Bosboom - R. Bertholée 0,5 0,5
Lucien van Beek - S. Strating 1 0
Merijn van Delft - E. Wiersma 0 1
Marc Jonker - A. Bezemer 0 1
Alexander Kabatianski - M. Okkes 0,5 0,5
Arthur van de Oudeweetering - S. Los 0,5 0,5
Freddie van der Elburg - R. Godijn 0 1
Harrie de Bie - J. Sminia 0,5 0,5.

Zie verder www.sbsa.nl