Provincie Overijssel

Deventer en Rijssen-Holten scoren met bestemmingsplan

De provincie Overijssel heeft de gemeenten Deventer en Rijssen-Holten beloond omdat ze op de goede weg zijn met hun bestemmingsplan. Ze kregen elk 14.000 euro omdat ze respectievelijk de actualisatie en de handhaving van hun bestemmingsplannen het beste geregeld hebben. De prijzen werden uitgereikt op de drukbezochte bijeenkomst "Ruimte op orde' in het Zwolse provinciehuis.

Vorig jaar ondertekenden alle 26 Overijsselse gemeenten, de provincie Overijssel en de VNG Overijssel het convenant ?ruimte op orde?. Met deze ondertekening spraken de partijen af om de bestemmingsplannen actueler en eenvoudiger te maken.

Eenvoudiger
Daardoor wordt het voor mensen die bijvoorbeeld hun huis willen verbouwen eenvoudiger om de bestemmingsplannen te begrijpen. Voor de gemeenten wordt het makkelijker om de benodigde informatie te geven.

De afspraken voor het handhaven richtten zich op het vaker en beter controleren of alles in de bestemmingsplannen nog klopt. Daarnaast zullen gemeenten vaker tegen overtredingen van bestemmingsplannen optreden.

Leren

Een jaar na de ondertekening hebben de Overijsselse gemeenten hun plan van aanpak klaar. Tijdens de bijeenkomst werd een rapport van SGBO gepresenteerd waarin de plannen van de gemeenten worden beoordeeld en met elkaar vergeleken. Uit deze vergelijking kunnen gemeenten informatie halen die voor hen ook van belang kan zijn, het is dus mogelijk om van elkaar te leren.

Over het algemeen is te zeggen dat de gemeenten een hogere prioriteit leggen bij het actualiseren van de bestemmingsplannen dan bij (het verbeteren van) de handhaving van de plannen. In totaal hebben 24 gemeenten een plan voor het actualiseren ingediend, terwijl 16 gemeenten een document over het handhaven indienden.

De gemeenten zijn ambitieus als het gaat om de voorstellen voor verbetering. Vrijwel allemaal gaan ze ervan uit dat er in 2012 uitsluitend actuele en digitaal uitwisselbare bestemmingsplannen zijn. Willen de gemeenten dit en andere doelen halen, dan moeten ze activiteiten ontplooien en instrumenten ontwikkelen. Daarvoor is zowel tijd als geld nodig.

Ondersteunen
De onderzoekers raden de provincie Overijssel aan de gemeenten te blijven ondersteunen, jaarlijks de voortgang met de gemeenten te evalueren en de goede voorbeelden te bespreken ter inspiratie en lering voor andere gemeenten.

Regionaal
Daarnaast adviseert het onderzoeksbureau de gemeenten om te kijken of er op regionaal niveau aspecten kunnen worden uitgewerkt, zoals het gebruik van brieven, geautomatiseerde bestanden en het ontwikkelingen van bestemmingsplannen.

Deventer en Rijssen-Holten scoren met bestemmingsplan

Ank Bijleveld informateur provincie Overijssel

Spoorovergang bij Atalanta blijft open

Commissaris presenteert leidraad voor veiligheid

Hogere opkomst, winst CDA en PvdA

Akkoord over voortgang reconstructie landelijk gebied

Dag van Overijssel trekt veel bezoekers

Geen oorlogstransporten door Overijssel

Ruim 10.000 bezoekers aan Overijsselse digiboerderij

Provincie schrapt lokatie voor Dag van Overijssel

Overijsselse steden willen voortzetting beleid

Grote belangstelling Overijsselse digiboerderij

© 17-03-2003 Provincie Overijssel