Gemeente Breukelen



Vogelpest: ophokplicht voor pluimvee

Vanaf zaterdag 14 maart jl. geldt voor het hele land een ophokplicht voor pluimvee. Dus ook voor de gebieden waar geen vogelpest heerst. Dit is gedaan uit voorzorg. Dit betekent dat voorlopig voor onbepaalde tijd al het gehouden pluimvee in een afgesloten ruimte moet worden geplaatst. Onder pluimvee wordt verstaan: kippen, kalkoenen, parelhoenders, eenden, ganzen, zwanen, kwartels, duiven, fazanten, pauwen, patrijzen en loopvogels. Het maakt hierbij niet uit of de dieren bedrijfsmatig of voor de hobby worden gehouden. Bij duiven gaat het om dieren die voor consumptie worden gehouden (dus niet om postduiven). Men is verplicht het pluimvee binnen te houden in stal of hok (dus geen kippenren). De Algemene Inspectie Dienst kan hier tegen optreden.

Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, telefoon (0800) 22 33 322 (van 9.00 22.00 uur).

Op de website van het ministerie van LNV is de meest actuele situatie te vinden rond de vogelpest. Ook treft u hier de vervoersregelingen aan en een kaartje van het getroffen gebied. Het adres is: www.minlnv.nl.