Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 11 maart 2003

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College stemt in met uitwerking studiegebied Noordstedeweg/Herenstraat In het Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad (IOB) is de hoek Noordstedeweg/Herenstraat vastgelegd als studiegebied met bebouwingssuggestie. Het gebied moet de overgang markeren van de binnenstad naar het naastgelegen gebied. Inmiddels is onderzoek gedaan naar mogelijke ruimtelijke modellen voor het studiegebied. In de uitwerking is gestreefd naar behoud van bestaand groen door het creëren van een parkachtig milieu met relatief kleinschalige en individuele bebouwing. Op basis van deze uitwerking kan worden voldaan aan het programma van eisen voor herhuisvesting van het politiebureau Schakelstede en het advocaten- en notariskantoor Schakelstede 1-3. Van de mogelijke modellen heeft het college een voorkeur voor model 3, omdat deze het beste tegemoetkomt aan het parkachtige milieu en de mogelijkheid voor individuele ontwikkeling. Voordat het college een definitieve keuze maakt kunnen bewoners en belanghebbenden hun reactie geven op de uitwerkingsplannen.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Subsidieaanvraag Zijactief voldoet niet aan de criteria (2003/911) Zijactief, een organisatie die zich bezig houdt met vrouwenemancipatie, heeft een incidentele subsidie aangevraagd in verband met hun 65-jarig bestaan in augustus dit jaar. De gemeente Nieuwegein kent de regeling dat instellingen die 25 jaar of een veelvoud daarvan bestaan, voor het jubileum een financiële bijdrage kunnen verkrijgen. De aanvraag voldoet dus niet aan de criteria en is daarom niet gehonoreerd.

Plattelandsvrouwen ontvangen subsidie voor avond over Richard Strauss (2003/898) De Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen heeft een incidentele subsidie aangevraagd voor een diaklankbeeld avond over Richard Strauss, in het kader van de Stelpost E.E.O. De aanvraag voldoet aan de doelstelling van de Stelpost E.E.O, de activiteit heeft een eenmalig karakter en levert een bijdrage aan het culturele en maatschappelijke leven van Nieuwegein. De aanvraag wordt gehonoreerd met een bedrag van ¤ 111,--.

Beleidskader podiumkunsten en kunstzinnige vorming Het college van burgemeester en wethouders is akkoord gegaan met het beleidskader voor de podiumkunsten en kunstzinnige vorming in Nieuwegein 2003-2007. Dit beleidskader is richtinggevend voor het beleid van de komende jaren ten aanzien van de professionele en amateur podiumkunsten, kunstzinnige vorming en eventuele subsidies ter ondersteuning daarvan. De beleidsvoornemens in dit beleidskader vormen de grondslag voor een met de stichting Theater en Kunstencentrum De Kom nieuw af te sluiten convenant. Dit kader beschrijft naast de gemeentelijke visie op podiumkunsten en kunstzinnige vorming vooral de algemene en inhoudelijke uitgangspunten ten aanzien van De Kom. Het convenant gaat uit van bestendiging van huidige taken en prestaties om in de komende jaren in te kunnen spelen op ontwikkelingen. Deze betreffen m.n. de herontwikkeling van het Nieuwegeinse centrum en de culturele ontwikkelstrategie. Zo nodig zal tussentijds op basis van de in de gemeente te voeren strategische discussie een bijstelling van de in het convenant vastgelegde taken worden voorgesteld.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Stand van zaken beroepsprocedure kapvergunning Bosruiter (2003/470) Op basis van een artikel 19 vrijstellingsprocedure is in juli 2001 aan Mitros Wonen een bestemmingsplanvrijstelling en bouwvergunning verleend voor het bouwen van 23 seniorenwoningen met gemeenschappelijke voorzieningen aan de Bosruiter. In augustus 2001 is voor de realisering van dit bouwproject een kapvergunning verleend. Omwonenden hebben tegen dit besluit bezwaar gemaakt. De bezwaarschriften zijn in december 2001 ongegrond verklaard. Enkele omwonenden hebben vervolgens beroep aangetekend. In december 2002 vond de hoorzitting hierover plaats. Op 25 februari jl. verklaarde de rechtbank het beroep ongegrond. Belanghebbenden hebben nu de mogelijkheid om binnen zes weken hoger beroep aan te tekenen bij de Raad van State.

Nieuwegein werkt mee aan regionaal koopstromenonderzoek detailhandel De provincie Utrecht wil graag inzicht verkrijgen in waar haar inwoners hun boodschappen doen. Daarom wil ze eind 2003 starten met een regionaal koopstromenonderzoek detailhandel. De resultaten worden medio 2004 verwacht. Door dit onderzoek elke vijf jaar te verrichten is zij in staat de effecten van het provinciaal detailhandelsbeleid tijdig inzichtelijk te krijgen. Zo nodig kan het beleid op basis van de resultaten worden bijgesteld. Nieuwegein heeft met Cityplaza een belangrijk regionaal georiënteerd winkelcentrum binnen haar gemeentegrenzen. Daarom heeft de provincie Utrecht gevraagd of de gemeente Nieuwegein een inhoudelijke en financiële bijdrage wil leveren aan het onderzoek. Het College heeft hiermee ingestemd en zal dit schriftelijk meedelen aan de provincie Utrecht.

Nota over stedenbouwkundig programma van eisen De Malapertweg-Plettenburg vastgesteld (2003/2523) Het college heeft de nota 'Historisch Versterkt - stedenbouwkundig programma van eisen De Malapertweg-Plettenburg' vastgesteld. Het doel van deze nota is om de kwaliteiten van het gebied te behouden en te versterken. Tevens zijn voorwaarden opgenomen om in het gebied nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken. De nota is gebaseerd op verschillende verkenningen en deelstudies, waaronder de nota "Ruimtelijke en functionele uitgangspunten voor de doorontwikkeling van de omgeving De Malapertweg" 25 juni 2002. Deze nota is op basis van opmerkingen van de commissie, reacties tijdens een informatieavond en aanvullend onderzoek bijgesteld. Bewoners van het gebied en andere belanghebbenden worden per brief geïnformeerd over het besluit en ontvangen de nota. Het presidium wordt voorgesteld de nota ter kennisname voor te leggen aan de commissie RIM.

Aanmelding project duurzaamheidscan ondernemers bij provincie (2003/678) Het college heeft ingestemd met de aanmelding van het project "de optimalisatie van de duurzaamheidscan voor ondernemers" voor een bijdrage uit het fonds voorzieningen Economische Ontwikkeling van de provincie Utrecht.

Wijziging Huisvestingsverordening BRU (2003/2364)
Het college heeft kennisgenomen van de wijziging van de Huisvestingsverordening per 1 april a.s. De verordening wordt vastgesteld door het Bestuur Regio Utrecht. De belangrijkste wijziging is het opheffen van de verschillende deelgebieden in het BRU-gebied. Konden woningzoekenden voor 1 april 2003 terecht in BRU-Midden, BRU-west of BRU-zuid-oost, vanaf genoemde datum is de gehele regio bereikbaar. Hierdoor wordt het zoekgebied verruimd en krijgen woningzoekenden meer mogelijkheden om een woning te vinden.

College stelt lijst bouw- en sloopverguningen vast (2002/2526) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Benoeming voor commissie Straatnaamgeving (2003/2527) Het college heeft besloten een vertegenwoordiger van TPG Post als lid te benoemen in de commissie Straatnaamgeving. Deze afgevaardigde ontvangt van het college hierover een benoemingsbrief.

Subsidie voor tweede aansluiting op Plettenburgerbaan (2003/2529) Het college heeft kennisgenomen van het besluit van het Ministerie van Economische Zaken en de provincie Utrecht om ¤ 460.000,-- subsidie te verstrekken in het kader van de regeling voor Tender Investeringsprogramma's Provincies (TIPP) en de provinciale Voorziening Economische Ontwikkeling (VEO) voor de tweede aansluiting van bedrijventerrein Plettenburg-De Wiers op de Plettenburgerbaan (ter hoogte van de Marconibaan).

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Kwaliteitscriteria voor handhavingsorganisaties (2003/683) In het kader van het landelijke project Professionalisering van de Milieuhandhaving is een aantal kwaliteitscriteria geformuleerd waaraan handhavingsorganisaties dienen te voldoen. Het wetsvoorstel Handhavingstructuur legt vast hoe de handhavingstructuur in Nederland er uit moet komen te zien en biedt dwingende maatregelen om de structuur te verbeteren als deze uiterlijk 1 januari 2005 niet op adequaat niveau is. De gemeente Nieuwegein heeft op grond van de kwaliteitscriteria een zelfevaluatie uitgevoerd. Een extern bureau heeft in opdracht van het ministerie van VROM een verificatie van de evaluatie uitgevoerd en heeft geconstateerd dat deze goed is opgesteld. Vervolgens heeft het college de zelfevaluatie vastgesteld en verzonden naar gedeputeerde staten van de provincie Utrecht. Nieuwegein kan al redelijk voldoen aan de kwaliteitseisen. De resultaten van de zelfevaluatie worden dit jaar meegenomen in het verbetertraject van de handhavingstaken betreffende de veiligheid van de fysieke omgeving, waarvoor de gemeenteraad eind vorig jaar ¤ 75.000,-- beschikbaar heeft gesteld.

Aanbesteding ondergrondse Infrastructuur Het Klooster (2003/2237) Om een hoogwaardig en duurzaam bedrijvenpark te ontwikkelen moet ook de ondergrondse infrastructuur (energie, water en telecommunicatie) daarop worden afgestemd. De aanbesteding van deze infrastructuur is een middel om ervoor te zorgen dat gestelde ambitieniveaus gerealiseerd kunnen worden. Het college heeft daarom besloten de ondergrondse infrastructuur zoveel mogelijk op innovatieve wijze in samenwerking met marktpartijen te realiseren. De energie-infrastructuur wordt hiertoe in concurrentie in de markt gezet, waarbij ingezet wordt op de mogelijkheid van de aanleg en exploitatie van een privaat net. Voor de watervoorziening worden de mogelijkheden onderzocht in samenwerking met Hydron en voor de telecommunicatievoorziening worden op voorhand mantelbuizen aangelegd, die later in samenwerking met een marktpartij mogelijk worden geëxploiteerd.

Gemeente schakelt over op groene stroom (2003/2237) Op 1 april stapt de gemeente Nieuwegein voor 20% van haar stroomverbruik over op groene stroom. Energiebedrijf Remu heeft de gemeente het aanbod gedaan de rest van dit jaar groene stroom te leveren voor de prijs van 'grijze' stroom. Zie bijgaand persbericht voor meer informatie.

Stadsbeheer doneert geld aan Berenbos (2003/2524)
De bedrijfsauto's van de sector Stadsbeheer van de gemeente Nieuwegein tanken bij een vast pompstation. Iedere tankbeurt worden punten gespaard. Deze spaarpunten kunnen worden ingewisseld voor geld. De medewerkers van de Stadsreiniging hebben besloten om het geld dat het afgelopen jaar is gespaard (circa ¤ 1.200,--), te doneren aan het Berenbos van Ouwehand dierenpark in Rhenen. Het college is daar nu mee akkoord gegaan. Zie ook het apart verschenen nieuwsbericht.

Geluidbeleid voor omgevingslawaai in agglomeratieverband (2003/698) De huidige wet- en regelgeving ten aanzien van geluidhinderbestrijding van omgevingslawaai wordt gewijzigd, zodat in Europees verband een uniforme inventarisatie van de geluidssituatie plaats kan vinden. De nieuwe wet- en regelgeving gaat gelden voor agglomeraties. Aangezien agglomeraties niet aangewezen zijn in Nederland, is het ministerie van VROM van plan de gemeente Nieuwegein in dit kader onderdeel te laten uitmaken van de agglomeratie Utrecht. Deze agglomeratie zal bestaan uit de gemeenten Utrecht, Nieuwegein, Houten, Ijsselstein en Maarssen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten in te stemmen met de uitvoering van het geluidbeleid voor omgevingslawaai in agglomeratieverband.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Startdocument nieuw gemeentehuis in binnenstad (2003/1931) Het college heeft ingestemd met het startdocument ontwikkeling nieuw gemeentehuis. In dit startdocument is het proces beschreven dat moet leiden tot realisatie van het nieuwe gemeentehuis. Volgens het Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad komt het nieuwe gemeentehuis in het oostelijk deel van het stadscentrum. Er wordt een stuurgroep opgericht die een Programma van Eisen op gaat stellen voor het nieuwe gemeentehuis. De stuurgroep gaat echter eerst nog een korte studie doen naar mogelijke alternatieve locaties voor een gemeentehuis en de kosten daarvan. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de vraag van de raadscommissie Binnenstad om te onderzoeken wat de voor- en nadelen zijn van alternatieve locaties voor het gemeentehuis. Uitgangspunt bij de alternatieven is wel dat de Stadswinkel in het centrum zal worden gehuisvest. De stuurgroep zal bestaan uit burgemeester Cor de Vos, secretaris Piet van Elteren, wethouder Martin Monrooij, directeur Stadsontwikkeling Theo Grootjen en projectleider Binnenstad Pierre Sommer. Er zal ook een projectleider realisatie nieuw gemeentehuis worden aangetrokken.

Bestuur en Dienstverlening/Financien (2003/2525)
Het College heeft de uitgangspunten voor het opstellen van de begroting 2004 vastgesteld. Belangrijke onderwerpen voor 2004 zijn de invoering van de programmabegroting en nieuwe voorschriften van het Rijk voor het opstellen van de gemeentebegroting. Voor de juiste verwerking hiervan in de begroting worden richtlijnen gegeven. Verder wordt onder meer aangegeven van welke loon- en prijsstijgingen wordt uitgegaan voor de begroting 2004.

Bestuur en Dienstverlening Personeel en Organisatie (2003/1399) Het college heeft de volgende voorstellen definitief vastgesteld:
· De verplichte rechtsbijstandsverzekering voor ambtenaren.
· De jaarlijkse bedragen van het Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden betreffende verhuiskosten, enzovoort.
Het college had beide voorstellen voorgelegd aan het Georganiseerd Overleg. Het GO had geen opmerkingen.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

Invoerdatum 17-3-2003