Gemeente Utrecht

2003 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
21 Vragen van mevrouw R.C. Redmond en de heer E.R van Holthe (ingekomen 17 maart 2003)

In het Utrecht Nieuwsblad van zaterdag 15 maart wordt het volgende vermeld. De gemeente Utrecht en het Utrecht Universitair Medisch Centrum (UMC) zijn van plan een paar Marokkaanse artsen, die in Casablanca zijn opgeleid naar Utrecht te halen. Zij worden in de stad aangesteld als assistent-artsen. Volgens wethouder Gispen is de Nederlandse gezondheidszorg onvoldoende ingesteld en ingericht op andere culturen.

De VVD heeft zijn bedenkingen bij dit beleid. Het lijkt geheel in strijd te zijn met de pogingen om de instroom van allochtonen in Nederland tegen te gaan en om allochtonen in Nederland te laten integreren.

Dit brengt ons tot de volgende vragen:

Is het college bekend met het bericht in het Utrechts Nieuwsblad? Is de in het artikel vermelde stelling dat de gezondheidszorg beter ingesteld en ingericht zou moeten zijn op andere culturen, van wethouder Gispen, juist? Deelt het college de mening van de VVD dat het UMC zelf de taak heeft om artsen op te leiden die wel toegerust zijn om patiënten uit alle culturen te behandelen? Deelt het college de mening van de VVD dat de instroom van allochtonen eerder beperkt dan gestimuleerd moet worden? Deelt het college de mening van de VVD dat het aanstellen van Marokkaanse artsen de integratie niet bevordert? Is het college betrokken bij dit initiatief? Heeft het college bijvoorbeeld dit project van het UMC meegefinancierd? Zo ja, waar heeft het college dit krediet vandaan gehaald?

---- --