Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Politieke Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum

17 maart 2003

Behandeld

W.R.M. Jurgens


Kenmerk

DPZ-032/2003

Telefoon

070 - 348 6164


Blad

1/4

Fax

070 - 348 4638


Bijlage(n)

1

E-Mail

DPZ@minbuza.nl


Betreft

Beantwoording vragen van het lid Eurlings over terroristische organisaties

Graag bied ik u, mede namens de minister van Justitie, hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Eurlings over terroristische organisaties. Deze vragen werden ingezonden op 14 februari 2003 met kenmerk 2020307200.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Donner, Minister van Justitie, op vragen van het lid Eurlings over terroristische organisaties

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het artikel 'EU moet elke band met Hezbollah en Hamas verbieden? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Kunt u aangeven waarom de Europese Unie alleen de terroristische vleugel van Hamas als terroristische organisatie aanmerkt en de Hezbollah als geheel niet?

Vraag 3

Op welke wijze wordt er een duidelijke scheiding gemaakt tussen de terroristische activiteiten van de Hamas en de niet terroristische activiteiten die aangemerkt worden als 'sociaal' of 'religieus'?

Vraag 4

Denkt u dat er in de toekomst wel consensus bereikt kan worden om Hezbollah op de door de EU gebruikte lijst van terroristische organisaties te plaatsten? Welke stappen denkt u te zetten?

Vraag 5

Kan de regering aangeven welke criteria er in Europees verband zijn op grond waarvan Hamas en Hezbollah niet als terroristische organisaties bestempeld worden?

Vraag 6

Wat is het standpunt van de Nederlandse regering t.a.v. het aanmerken van Hezbollah en Hamas als terroristische organisatie? Op welke wijze denkt de Nederlandse regering te bevorderen dat er in de VS, Canada en de EU tot een meer eenduidige benadering wordt gekomen?

Antwoord
Over plaatsing van een persoon of organisatie op de lijst bij het Gemeenschappelijk Standpunt 931/2001 wordt door de Lidstaten besloten met unanimiteit. In Gemeenschappelijk Standpunt 931/2001 (bijgevoegd) zijn in art 1 de criteria genoemd op basis waarvan een organisatie op de lijst wordt geplaatst.

Voor wat betreft Hamas is er een onderscheid te maken tussen de politieke organisatie en de terroristische tak, Hamas-Izz al-Din al-Qassem. De terroristische tak wordt verantwoordelijk gehouden voor een groot aantal aanslagen in Israël en in de Palestijnse gebieden en staat derhalve sinds 27 december 2001 op de EU-bevriezingslijst. Er zijn op dit moment geen bewijzen dat Hamas de al Qassambrigade financieel ondersteunt. De politieke organisatie speelt een humanitaire rol in de Palestijnse gebieden waar ze o.a. voorziet in de behoefte aan scholing en medische verzorging. Bovendien speelt Hamas de facto een politieke rol in onderhandelingen over een Palestijns staakt-het-vuren. Nederland is daarom tegen plaatsing van de politieke tak van Hamas op de EU-bevriezingslijst.

Hezbollah is een politieke beweging, die in Libanon o.a. in het parlement vertegenwoordigd is. Daarnaast heeft Hezbollah ook een terroristische tak (Hezbollah External Security Organisation). Over plaatsing van beide takken op de lijst bestaat in EU-kader geen consensus. Een aantal lidstaten meent dat Hezbollah (als geheel) niet aan het criterium "terroristisch" voldoet. Voorts beroepen sommige lidstaten zich op politieke argumenten om Hezbollah niet op de lijst te plaatsen. Nederland steunt plaatsing van Hezbollah External Security Organisation op de lijst bij Gemeenschappelijk Standpunt 930/01, op basis waarvan de tegoeden van deze organisatie moet worden bevroren. De politieke tak van Hezbollah speelt een rol in het politieke proces in Libanon en in het bredere Midden Oosten. Nederland is daarom tegen de plaatsing van de politieke tak van Hezbollah op de EU-lijst.

In EU-kader wordt regelmatig gesproken over eventuele toevoegingen van personen en organisaties aan de bevriezingslijst. Voor wat betreft de politieke takken van Hamas en Hezbollah is het niet waarschijnlijk dat op korte termijn consensus zal ontstaan voor plaatsing op de lijst.

Nederland heeft zijn positie met betrekking tot plaatsing van de politieke takken van Hamas en Hezbollah aan de VS kenbaar gemaakt en zal dat ook in EU-kader blijven doen. Zoals bekend maakt de VS zelf geen onderscheid tussen de politieke en militaire takken van deze organisaties.

1) Financieele Dagblad, 19 december 2002

===