Nieuwsbericht

maandag, 17 maart 2003, 16.45 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Bejaard echtpaar gewond na aanrijding
Alkmaar, zondag 16 maart 2003.
Zondagmiddag raakte een bejaard echtpaar van 78 en 79 jaar en afkomstig uit Alkmaar gewond bij een aanrijding op de Vondelstraat. Het echtpaar stak ter hoogte van de Brederostraat, via een zebrapad de Vondelstraat over. Lopend op de oversteekplaats werden zij aangereden door een personenauto bestuurd door een 22-jarige inwoner van Assendelft. De mannelijke voetganger brak een been terwijl zijn vrouw gewond raakte aan haar hoofd. Beiden zijn voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Pizzakoerier overvallen
Alkmaar, zondag 16 maart 2003.
Zondagavond omstreeks 20.20 uur werd een 17-jarige pizzakoerier uit Alkmaar van zijn geld beroofd. Dit gebeurde op de Honthorstlaan. Het slachtoffer wilde een pizza bezorgen maar hij bleek bij een verkeerd adres te zijn. Toen hij terug liep naar zijn bromfiets kwamen twee jongens naar het toe lopen. Eén droeg een bivakmuts en de ander had een nylonkous over zijn hoofd. Deze laatste had een pistool in zijn hand. De twee wilden geld van het slachtoffer hebben. De daders doorzochten de zakken van de aangever en haalde er het geld uit. Hierna liepen de twee weg via de Moreelsestraat in de richting van de Bloemaertlaan. De jongen met de panty op zijn hoofd is tussen de 15 en 20 jaar en ongeveer 1.80 m lang. Hij was gekleed in zwarte kleding. De andere verdachten, de jongen die een bivakmuts droeg, is ongeveer even oud als de andere en net zo groot. Ook deze jongen was geheel in het zwart gekleed. Eventuele getuigen van deze overval worden verzocht contact op te nemen met de politie in Alkmaar, telefoon 0900-8844.

Autobestuurder gewond na eenzijdig ongeval
Castricum, zondag 16 maart 2003.
Zondagavond omstreeks 23.30 uur vond een eenzijdig ongeval plaats op de Zeeweg. De bestuurder van een personenauto, een 33-jarige man uit Castricum, reed over genoemde weg toen hij de macht over het stuur verloor. Hij reed de berm in en belandde via de sloot in een naast de weg gelegen weiland. Na het ongeval verliet de bestuurder de plaats van het ongeval maar hij werd kort daarop aangehouden in zijn woning. Het bleek dat de man gewond was aan zijn hoofd. Hij is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Beverwijk en daar ter observatie opgenomen. Voorts bleek dat hij alcohol had gedronken. Een bloedproef moet uitwijzen of het om een strafbare hoeveelheid gaat. De auto raakte zwaar beschadigd.

Inbreker aangehouden met behulp van bewoner
Alkmaar, maandag 17 maart 2003.
In de nacht van zondag op maandag werd een 38-jarige man uit Oudorp aangehouden op de Heilooer Tolweg. Kort daarvoor was de man betrapt bij een poging tot diefstal bij een woning aan de Nieuwpoortslaan. De bewoner trof de man aan achter zijn woning. Toen de dader zich ontdekt voelde, rende hij weg. De bewoner ging achter hem aan. In samenwerking met de politie kon de verdachte worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het politie en daar voor verder onderzoek ingesloten. Voorzover bekend heeft hij geen goederen weggenomen bij de woning aan de Nieuwpoortslaan.

NOORDKOP

Rijden onder invloed van alcohol.
Nieuwe Niedorp, zondag 16 maart 2003.
Zondagavond werd een 34-jarige man uit Rostock (D) aangehouden op de Provincialeweg. Hij reed daar met zijn auto terwijl bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 450 ug/l. Dat is ruim tweemaal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.

Den Helder, maandag 17 maart 2003.
Maandagmorgen omstreeks 11.50 uur werd een 41-jarige inwoner van Den Helder aangehouden op de Schootenweg. Ondanks dit vroege uur bleek dat de man de nodige alcoholica tot zich had genomen. Hij blies namelijk 575 ug/l. Dat is ruim 2,5 maal de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l. Gezien de grote hoeveelheid genuttigde alcohol werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Diefstal auto
Schagen, maandag 17 maart 2003.
In de nacht van zondag op maandag werd een personenauto ontvreemd vanaf de Spoorlaan. Het betreft een auto van het merk Volkswagen, type Passat. De auto is blauw van kleur en voorzien van het kenteken FZ-LZ-50.

Grote hoeveelheid goederen uit winkel gestolen
Schagen, maandag 17 maart 2003.
In de nacht van zondag op maandag werd ingebroken in een winkelbedrijf aan de Laan. Men kwam in de winkel door het vernielen van een deur en een plafond. Vanuit zowel de winkel als het magazijn werden een grote hoeveelheid goederen, waaronder kleding, schoenen en slaapzakken weggenomen. Hoeveel goederen zijn weggenomen kon nog niet worden vastgesteld evenals de totale schade. Opvallend is wel dat vooral duurdere kleding is verdwenen.

Verkeerscontrole
Den Helder, maandag 17 maart 2003.
Maandagmorgen en -middag werden verkeerscontroles gehouden op de Schootenweg, Ruyghweg, Kievitstraat, Torplaan en Ravelijnweg. Deze controle waren vooral gericht op snelheid. Op genoemde wegen geldt een maximumsnelheid van 50 km/u. Tijdens de controles werden 23 bestuurder bekeurd. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 72 km/u.

Verdachte brandstichting blijft in voorarrest
Schagen, maandag 17 maart 2003.
Op 15 en 23 februari is er in een portiek aan de Mauvestraat in Schagen brand gesticht. Daarbij werd een hoeveelheid papier in de fik gestoken waardoor er een flinke rookontwikkeling in het trapportaal van een flat ontstond. Dit is door de brandweer en de politie geblust. De brandjes hebben geleid tot verontrusting in de buurt. In de nacht van 5 op 6 maart werd er in drie portieken aan de Mauvestraat een brandende krant achtergelaten. Deze brandhaardjes zijn uit zichzelf gedoofd. Naar aanleiding van een onderzoek in de buurt kon de politie op 7 maart een verdachte aanhouden. Dit gaat om een 32-jarige man uit Schagen. Hij is op maandag 10 maart 2003 geleid voor de rechter commissaris in Alkmaar. Vervolgens is hij gevangen gezet. De man is vandaag nog nader gehoord. Hij heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd.

Vernielzuchtige jongelui aangehouden
Anna Paulowna, zondag 16 maart 2003.
De politie heeft zondag zeven jongens uit Anna Paulowna aangehouden in de leeftijd van 17 tot en met 19 jaar. Vijf van hen konden omstreeks 05.15 uur op heterdaad worden gearresteerd twee van hen werden later op de zondag aangehouden. Vijf van de zeven jongens hebben bekend vernielingen te hebben gepleegd bij het station aan de Spoorsingel. Ze waren dronken en onder invloed van softdrugs. Ze vernielden een geparkeerde auto door alle ruiten in te slaan en op de motorkap te dansen. Van een wachthuisje op het station vernielden ze drie ruiten. Tevens werden twee reclameborden en een fiets gemolesteerd. Tegen de jongens wordt een proces-verbaal opgemaakt wegens openlijke geweldpleging en vernieling. Ze zullen de diverse rekeningen gepresenteerd krijgen. Ze zijn inmiddels allemaal heengezonden.

WESTFRIESLAND

Rijden onder invloed van alcohol.
Hoorn, zondag 16 maart 2003.
Zondagmiddag werd een 32-jarige man uit Hoorn aangehouden op de Nieuwstraat. Hij reed daar met zijn auto terwijl bij controle bleek dat hij alcohol had gedronken. Hij blies 325 ug/l. Dat is ruim boven de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.

Diefstal auto
Hoorn, zondag 16 maart 2003.
Zondagmiddag ontdekte de eigenaar van een autobedrijf aan de Protonweg dat er was ingebroken in zijn bedrijf. Hierbij werd een auto gestolen van het op merk Mitsubishi, type Lancer. De auto is rood van kleur en voorzien van het kenteken DR-XF-67.

Motorrijder gewond na ongeval
Obdam, zondag 16 maart 2003. Zondagmiddag raakte een 29-jarige motorrijder uit Haarlem gewond bij een eenzijdig ongeval op de Berkmeerdijk. Tussen de Oostdijk en de Lutkedijk verloor hij in een bocht de macht over het stuur en vloog uit de bocht. Hierbij raakte hij gewond aan zijn schouder. Hij overgebracht naar het ziekenhuis.

Inbraak in kantoorpand
Zwaag, maandag 17 maart 2003.
Op maandagmorgen werd een inbraak ontdekt in een kantoorpand aan de Corantijn in Zwaag. De daders kwamen binnen door een raam van het kantoor te forceren. Het hele pand werd doorzocht. Voor zover bekend wordt alleen een televisie vermist. De inbraak moet plaats hebben gevonden tussen vrijdag 15.15 uur en maandag 08.30 uur.

Diefstal lantarenpalen
Ursem, zondag 16 maart 2003.
In de nacht van zaterdag op zondag, tussen 20.00 en 11.30 uur werden twee lantarenpalen ontvreemd bij een woning aan de Mijzerdijk in Ursem. De palen stonden aan beide zijden van het oprit. De dieven hebben de palen van een betonnen voet losgeschroefd. De bedrading werd losgetrokken. Het gaat om twee nostalgisch groene palen van ongeveer 1 meter lang met een lantaarn erop.

Aanrijding met alcohol
Avenhorn, zondag 16 maart 2003.
Op zondagavond, omstreeks 18.10 uur reed een 23-jarige man uit Avenhorn in een personenauto over de West in zijn woonplaats. Voor hem reed een 20-jarige Avenhorner. Ook in een personenauto. De 20-jarige man wilde linksaf de rijbaan oversteken naar de inrit van een woning. De 23-jarige dacht dat hij rechts van de weg wilde parkeren en haalde juist in op het moment dat eerstgenoemde de rijbaan overstak. Er ontstond een aanrijding waarbij de auto van de 28-jarige man over de kop sloeg en 50 meter verder tot stilstand kwam. Beide chauffeurs werden door de politie in de woning van een van hen aangetroffen. Voor de schrik hadden zij maar een paar Breezertjes genomen. Ondanks het drankgebruik na het ongeval moesten beide mannen een ademanalyse afleggen. Zij bliezen 390 en 345 ugl. Dat is ruim anderhalf keer het wettelijk toegestane maximum van 220 ugl (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Naar aanleiding van deze uitslag werd een verzoek gedaan aan het Forensisch Laboratorium in Rijswijk voor bepaling van het alcoholgehalte ten tijde van het ongeval.