Gemeente Dordrecht


---

Wonen op maat voor jongeren

Vincent Brinkhof
In de Colijnstraat in de wijk Crabbehof in Dordrecht start een nieuwe vorm van jongerenhuisvesting, de `Foyer de Jeunes Travailleurs'. Bestaande woningen worden er omgevormd tot wooneenheden voor zes personen in combinatie met toezicht en voorzieningen. Jongeren tussen de 18 en de 25 jaar vinden er een beschutte, stimulerende woonplek waar zij desgewenst hulp krijgen bij het doorlopen van een opleiding of het vinden van een baan.

De ontwikkeling start nu het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met het masterplan `Foyer de Jeunes Travailleurs'. Initiatiefnemer is woningcorporatie Woondrecht. Het project vergroot de kans voor jonge starters op de woningmarkt om een huis te bemachtigen. Doordat er ook zorg wordt geboden, is de kans groter dat zelfstandig wonen een succes wordt en kan voortijdig schoolverlaten worden voorkomen.

Succes bepalend voor groei
Aan hoeveel jongeren de Foyer onderdak gaat bieden, hangt af van het succes. Voorlopig wordt gedacht aan 200 jongeren. De straat zou uiteindelijk capaciteit hebben voor 600 jongeren. Slagingsfactoren zijn dat de huisvesting wordt aangepast, er een `magic mix' van bewoners tot stand komt, er begeleiding is en de jongeren een zinvolle dagbesteding hebben.
Potentiële bewoners krijgen een onthaalgesprek en tekenen een gebruikersovereenkomst. Er worden klankbordgroepen samengesteld uit omwonenden en Foyerbewoners. Een stuurgroep waarin de samenwerkende partijen vertegenwoordigd zijn, volgt het proces en neemt besluiten over de groei.

Elke bewoner volgt een van te voren uitgestippeld traject. Dit kan een opleiding zijn, bijvoorbeeld verzorgd door het Da Vinci College of een werkervaringsplek verzorgd door participerende bedrijven of instellingen. De Foyer zelf biedt tal van mogelijkheden tot het creëren van werkervaringsplekken. Bijvoorbeeld in de bewaking van de Foyer, het runnen van kleinschalige winkeltjes of werkervaring met kinderopvang of sportactiviteiten. De gemiddelde woonduur zal twee jaar zijn, waarna de jongeren doorstromen op de woningmarkt.

Convenant
Momenteel wordt er gewerkt aan een convenant tussen de samenwerkende partners en wordt een beheerplan opgesteld. Partijen die samenwerken aan de Foyer zijn naast Woondrecht en de gemeente Dordrecht de Dordtse Welzijns Organisatie (opbouwwerk), jeugdhulpverleningsorganisatie Trivium, het Thuislozen Team Dordrecht, Stichting Bres, Stichting PAN, het Buurt Service Team, ROC Da Vinci College, het Centrum voor Werk en Inkomen, omwonenden en de politie.