Dienstenbond CNV

Onderhandelingen ING CAO zijn gestart
17-03-2003

Op 12 maart 2003 heeft er het eerste overleg plaatsgevonden tussen vakbondenen ING om te komen tot een nieuwe cao voor de periode van mei 2003 tot met mei 2004. In dat eerste overleg is er nog niet inhoudelijk over onderwerpen onderhandeld. Door partijen zijn de gedane voorstellen nader toegelicht en enkele vragen zijn beantwoord.

De voorstellen van ING zijn beperkt van aantal maar niet beperkt van omvang. ING heeft haar economische omgeving verkend en trekt daar haar conclusies. Eén van die conclusies is dat men op dit moment in zeer zwaar weer verkeert en dat daardoor de loonruimteontwikkeling bij ING sterkt onder druk staat. OoK de werkgelegenheid kan onder druk komen te staan, maar ING wenst dat nadrukkelijk te voorkomen.

In dat licht gezien heeft ING met name de betaalbaarheid van pensioenen ingebracht. Zij wil voor die betaalbaarheid in samenspraak met bonden een oplossing vinden. Wij hebbenING uitgeno-digd tot het concretiseren van haar gedachte en daarbij nadrukkelijk aangegeven dat dit voor ons een zwaar dossier is.

Voor wat betreft de loonontwikkeling zijn natuurlijk geen cijfers genoemd. Maar ING heeft aangekondigd dat haar loonbod in relatie zal staan met de afspraken die er te maken zijn op het pensioendossier.

Kortom deze twee dossiers worden een zware opgave in de onderhandelingen om die tot een goed, maar vooral bevredigend einde te brengen. Ons daarvoor succes wensen is geen overbodige luxe.

Verder heeft ING naast enkele tekstuele aanpassingen ook nog voorstellen gedaan ten aanzien van de ploegendienstafspraken, een voorstel om voor de jaarlijkse periodieke verhoging van het salaris een andere datum te kiezen vanwege performance management.

Na de toelichting van de voorstellen hebben wij afgesproken dat op basis van de gedane voorstellen we de volgende dossiers kunnen onderscheiden:

* pensioen

* beloning

* afspraken buitendienst verzekeringen

* Arbo en Sociale Zekerheid

* employability

* Ploegendienst

* overige onderwerpen waaronder tekstuele aanpassingen.
Volgende ronden
Op 18 maart 2003 gaan wij daadwerkelijk onderhandelen en dan staan pensioen en beloning op de agenda. De daaropvolgende data zijn: 1, 7 en 11 april 2003.

Vragen?
Voor meer informatie kunt u terecht bij uw bestuurder Erik Langeweg, tel: (023)5651052.

Nieuws per email ontvangen?
Bent u lid en wilt u deze info voortaan per email ontvangen? U kunt dit aangeven in uw Accountinstellingen.