Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Nieuwe lesmaterialen voor basisonderwijs

Het project De gezonde school en genotmiddelen voor het basisonderwijs krijgt een impuls door vernieuwing van de lesmaterialen. Er zijn nieuwe les- en werkboekjes over roken en alcohol gemaakt en onlangs gepresenteerd. In september volgen nog een les- en werkboekje over drugs, een draaiboek alcoholpreventie, een videoband over verslaving en drugs (uitzending Klokhuis) en een docentenhandleiding (roken, alcohol en drugs).
De gezonde school en genotmiddelen is een preventieproject van het Trimbos-instituut voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. De materialen en preventieboodschap van het project binnen beide onderwijsstromen vertonen een duidelijke samenhang. Dit verhoogt de effectiviteit van de interventie. Aanleiding voor de vernieuwing van de lesmaterialen is dat het ministerie van VWS in de alcoholnota van 2001 heeft aangestuurd op intensivering van alcoholpreventie in het basisonderwijs. Dit vanuit het oogpunt dat preventie-activiteiten het meeste effect hebben indien ze uitgevoerd worden voordat kinderen beginnen met experimenteren. Inmiddels is de ontwikkeling van nieuwe materialen en methodieken voor alcoholpreventie zo goed als afgerond. Deze materialen zijn bewust opgenomen in een integraal lespakket over genotmiddelen. Hiermee wordt bereikt dat de boodschap herhaald wordt doordat belangrijke algemene zaken, zoals stimuleren van zelfvertrouwen, weerbaarheid, keuzes maken en meningsvorming terugkomen in alle boekjes.
De inhoud en het uiterlijk van de boekjes zijn aangepast aan de wensen en behoeften van leerlingen en leerkrachten. De glossy, full-colour lesboekjes blijken de kinderen erg aan te spreken. Daarbij doen de opdrachten beroep op hun inlevingsvermogen, de leerlingen vormen een mening omtrent genotmiddelengebruik en oefenen in de klas hoe ze om moeten gaan met groepsdruk.
Voor ouders is er een vernieuwde uitgave van de ouderbrochure De 10 meest gestelde vragen over roken, alcohol en drugs. In deze brochure zijn ook jongerenpagina's opgenomen. Hierdoor wordt een makkelijke ingang geboden voor een gesprek tussen ouder en kind. Naast de lesboekjes is er voor alcoholpreventie een extra lesmethodiek inzetbaar: Verhalend Ontwerpen. Werken met deze methodiek zorgt voor aantrekkelijk onderwijs. De leerlingen leven zich in een verhaal in of worden zelf de hoofdpersoon. In het kader van alcoholpreventie zijn drie verhalen gemaakt. In al deze verhalen gaan de kinderen zelf op zoek naar informatie over alcohol en verdiepen zich hierin. Zaken als: nee zeggen, presenteren en complimenten geven, komen in deze lessen aan de orde.
Het Trimbos-instituut hoopt met het vernieuwde project De gezonde school en genotmiddelen voor het basisonderwijs een bijdrage te kunnen leveren aan het voorkómen van gebruik van genotmiddelen en het tegengaan van riskant gebruik.
De nieuwe les- en werkboekjes roken en alcohol en de ouderbrochure zijn vanaf heden te bestellen.

Bestellen via bestel@trimbos.nl, of tel. (030) 297 11 80. Lesboekje Roken?!, bestelnummer PFG40019, prijs EUR1,65 Lesboekje Alcohol?! , bestelnummer PFG40021,EUR 1,65 Werkboekje Roken?!, bestelnummer PFG40018, EUR 0,90 Werkboekje Alcohol?!, bestelnummer PFG40020, prijs EUR 0,90 Ouderbrochure, bestelnummer PFG40009, EUR 0,70

* Nicolette Vlaardingerbroek nvlaardingerbroek@trimbos.nl
Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11


Copyright © 2003 Trimbos-instituut All rights reserved.