Gemeente Heeze-Leende


Maatregelen Vogelpest

Naar aanleiding van het uitbreken van de Klassieke Vogelpest (Aviaire Influenza) in de Gelderse Vallei en voor verdachte locaties daarbuiten zijn voor de gebieden waar de vogelpest is geconstateerd of wordt vermoed strenge maatregelen van kracht (denk hierbij aan vervoersverboden en bezoekersregeling, etc.).

Inmiddels gelden voor heel Nederland de volgende verplichtingen:


- Pluimveemest moet afgedekt worden om verspreiding van het virus via mest te voorkomen.

- Alle pluimvee (dus inclusief hobbykippen) moet opgehokt worden. De eigenaar, houder of hoeder van pluimvee is verplicht zijn pluimvee op te sluiten in een ruimte, die zodanig is afgeschermd dat wordt voorkomen dat andere vogels en hun uitwerpselen niet in deze ruimte kunnen komen. Dit betekent in de praktijk dat het hok een afgesloten gebouw moet zijn of anders moet zijn voorzien van een gesloten dak en verder zo fijn mogelijk gaas. De eigenaar, houder of hoeder van pluimvee moet er ook voor zorgen dat zijn dieren hun verblijfplaats niet verlaten.

- Op dit moment geldt er binnen heel Nederland een vervoersverbod, exportverbod en een verbod tot het houden van pluimveemarkten, keuringen enzovoorts.

- Pluimveehouders worden dringend verzocht zo min mogelijk bezoekers toe te laten op het bedrijf.

Voor meer informatie kunt u terecht bij het infoloket van het ministerie van landbouw: 0800 223 33 22 en op de website www.minlnv.nl .