Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Gezondheidsaspecten Aviaire Influenza

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

POG/ZP 2.366.110

17 maart 2003

Op 10 maart jl. heb ik u geïnformeerd over de stand van zaken ten aanzien van de gezondheidsaspecten van de Aviaire Influenza in Nederland. Hierbij informeer ik u mede namens de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij over de meest recente ontwikkelingen hierin.
Afgelopen vrijdag was het aantal mensen dat besmet is met het vogelgriepvirus en ten gevolge hiervan oogontsteking heeft gekregen opgelopen tot 19. Inmiddels is het aantal mensen met klachten ten gevolge van het vogelgriepvirus opgelopen tot 31. Ook is vrijdag 14 maart jl. duidelijk geworden dat in één geval overdracht van virus van een persoon met oogontsteking heeft plaatsgevonden naar iemand anders. Het betreft de dochter van een ruimer; zij is zelf niet blootgesteld geweest aan risicomateriaal.
Op basis van een advies van deskundigen heeft bestuurlijk overleg plaatsgevonden en heb ik besloten tot de volgende maatregelen.

1. Hygiënemaatregelen
Nogmaals zal het belang benadrukt worden van hygiënemaatregelen bij het ruimen. Dit betreft het dragen van beschermende kleding, mond- en neusmaskers en brillen. Dit draagt bij aan het voorkómen van besmetting met het virus. Daarbij wordt de noodzaak aangegeven om bij klachten met oogontsteking goed handen te wassen, ook in de thuissituatie. Dit dient om te voorkomen dat door het in de ogen wrijven het virus via de handen op anderen kan worden overgebracht.

2. Vaccinatie
Het al geldende beleid om mensen te vaccineren die intensieve, langdurende contacten hebben met verdachte of besmette kippen, wordt uitgebreid. Ook beroepsmatige pluimveehouders en hun gezinnen, plus werknemers op deze bedrijven in het beschermingsgebied zullen gevaccineerd worden. Kortom, wie woont en/of werkt op een pluimveebedrijf in het 3 km gebied. Deze vaccinatie is gericht op het voorkomen van besmetting met het humane griepvirus en voorkomt geen besmetting met vogelgriep.

De vaccinatie is vooral van belang om te voorkomen dat mensen tegelijk met beide virussen worden besmet, waardoor menging van de virussen kan plaatsvinden.

3. Antivirale middelen, therapie
Iedereen die vanaf nu bekend wordt met oogontsteking en waar een rechtstreeks en intensief contact is geweest met een bedrijf dat ernstig verdacht is of besmet met vogelpest zal behandeld worden met antivirale middelen. Dit geldt ook voor mensen die besmet kunnen zijn via iemand uit deze doelgroep. Reden hiervoor is dat dit de virusuitscheiding door de besmette persoon sterk zal verminderen waardoor de kans op overdracht sterk wordt verkleind. Behandeling betreft een kuur van 5 dagen met 2 capsules per dag.

4. Antivirale middelen, preventief

* Alle ruimers en anderen met langdurige intensieve contacten met (mogelijk) besmette kippen zullen dagelijks preventief antivirale middelen ontvangen (profylaxe). Dit betreft dagelijks 1 capsule en moet doorgaan tot twee dagen nadat men gestopt is met ruimen. Ruimers die geen profylaxe slikken mogen niet ruimen.
* Allen die wonen en/of werken op een ernstig verdacht of besmet bedrijf krijgen preventief antivirale middelen. Dit betreft 1 capsule per dag totdat het bedrijf is geruimd en veterinair is vrijgegeven of totdat bekend is dat de testuitslagen negatief zijn.

Reden voor de preventieve toediening is het voorkomen van besmetting met het vogelvirus door de besmette persoon en daardoor van verdere verspreiding. Gezinsleden van besmette ruimers die zelf geen klachten hebben ontvangen geen profylaxe.

Vanaf 15 maart jl. is gestart met het toedienen van antivirale middelen aan de ruimers. Ook is vanaf 15 maart het algemene informatienummer voor de vogelgelgriep 0800-2233322 beschikbaar voor informatie over de volksgezondheidsaspecten zoals hierboven genoemd.

De GGD Hulpverleningsdienst Gelderland Midden heeft inmiddels een plan opgesteld voor het uitvoeren van de vaccinatie en het verstrekken van de antivirale middelen aan de betreffende pluimveebedrijven. De GGD zal met 15 mobiele teams de betreffende bedrijven bezoeken voor het verstrekken van vaccin en/of antivirale middelen.

Bijgevoegd is een overzicht van het gezondheidsonderzoek en de
-monitoring die wordt uitgevoerd bij mensen naar aanleiding van de vogelpest. Voor de inhoud hiervan verwijs ik u naar de bijlage.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Overzicht gezondheidsonderzoek en -monitoring Vogelpest-epidemie 1. Overzicht gezondheidsonderzoek en -monitoring Vogelpest-epidemie Kamerstuk, 17-3-2003

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=19380 .