Rijksgebouwendienst


13-03-2003:'Kunstwerk' als inspiratiebron

13-03-2003: 'Kunstwerk' als inspiratiebron

Nieuwe huisvesting voor directie Noordzee van Rijkswaterstaat Op maandag 17 maart 2003 om 15.30 uur verrichten directeur-generaal Van der Veen van de Rijksgebouwendienst en wnd. directeur-generaal Kohsiek van Rijkswaterstaat de eerste bouwhandeling voor de nieuwe huisvesting van de directie Noordzee van Rijkswaterstaat in de Plaspoelpolder in Rijswijk. Het gebouw wordt in opdracht van de Rijksgebouwendienst ontworpen door VMX Architects uit Amsterdam. In april 2004 is het gebouw klaar.

De architect vond zijn inspiratie in de civiele kunstwerken van Rijkswaterstaat. Vier torens markeren het 32 meter hoge, acht verdiepingen tellende, gebouw. Tussen de torens bevinden zich de volkomen vrij indeelbare verdiepingsvloeren van 18 bij 33 meter. Op deze vloeren zijn alle mogelijke indelingen - van kantoortuin tot cellenkantoor - denkbaar. In de torens zijn de liften, pantry's, trappen en toiletten geplaatst. De torens staan bijna vrij, waardoor de medewerkers als het ware over luchtbruggen 'buiten' het kantoor naar pantry, toilet en lift gaan. De oppervlakte van de begane grond is groter omdat de entree en de technische ruimte tussen de half vrij staande torens liggen. Het totaal bruto vloeroppervlak van het gebouw bedraagt 7300 m².

De massiviteit van het gebouw wordt versterkt door de afwerking van de gevels: blauwe keramische tegels met ronde aluminium ramen op twee hoogtes. De luchtbruggen zijn omgeven door stalen vliesgevels. De vier torens worden als zwarte gestuukte volumes uitgevoerd.

Het ontwerp van het terrein rondom het gebouw is eenvoudig, met hoogwaardige materialen zoals zwarte asfalt en basaltsteen, roestvrijstalen markeringen en de blauwe plexiglas fietsenstalling. Een regelmatig patroon van bomen zal auto's op de parkeerplaats camoufleren.

De directie Noordzee zal volgens de planning in april 2004 de nieuwe huisvesting aan de Lange Kleiweg in Rijswijk in gebruik nemen. Tot die tijd blijft directie Noordzee gevestigd aan de Koopmansstraat 1 in Rijswijk.