Ministerie van Defensie


---


---

Oefening op de vliegbasis Volkel

14-03-2003

Op de vliegbasis Volkel bij Uden begint maandag (17 maart) onder de naam "Adventure Concreet 2003/1" een basisoefening. Tijdens de oefening bekijkt een speciaal team of het basispersoneel de operationele taken op een goede wijze uitvoert. Tijdens de oefendagen kunnen de routes die de F-16's van Volkel vliegen, afwijken van de gebruikelijke routes. De basisoefening duurt tot en met donderdag.

Doel van de oefening is de werkwijze en procedures van de verschillende diensten van de basis op elkaar af te stemmen, waarbij het scenario voorziet in een uitzending naar het buitenland. Daarbij moet de vliegbasis Volkel taken op het gebied van de luchtverdediging- en luchtsteun uitvoeren. Bijzondere aandacht krijgen de commandovoering en de persoonlijke basisvaardigheden van de aan de oefening deelnemende luchtmachtmilitairen.

Tijdens de oefening wordt er op maandag, dinsdag en woensdag gevlogen van acht uur 's morgens tot elf uur 's avonds. Donderdag wordt er gevlogen tot het einde van de middag. Gedurende de oefening wordt op de basis voor alarmering gebruik gemaakt van sirenes. Ook worden er branden nagebootst met rook. Ook kunnen in het kader van de oefening brandweerwagens en ambulances met zwaailicht en sirene op de vliegbasis rijden.