Ministerie van Defensie


---


---

Eindoefening SFOR in Brabantse gemeenten

14-03-2003

Ruim dertienhonderd militairen van 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot bereiden zich van 17 tot en met 26 maart voor op hun vredesmissie SFOR in Bosnië-Herzegovina. De gemeenten Best, Bladel, Eersel, Oirschot, Oisterwijk en Veldhoven zijn direct bij de oefening Rhino Preparation 2003. betrokken. Voor het eerst gaan de militairen als training in gesprek met de inwoners en autoriteiten van de gemeenten. Ook worden de militairen voor het eerst uitgerust met het Battlefield Management System.

Om de oefening zo realistisch mogelijk te maken vindt de oefening, net als de daadwerkelijke missie, plaats onder de lokale bevolking. Hiertoe betrekt de brigade bestaande militaire locaties in de gemeenten en bouwt de bases zoals die in Bosnië bestaan na. Daarnaast bouwt zij kleine kampementen in de dorpen. De training van de militairen bestaat voor een groot deel uit in scène gezette gebeurtenissen die plaatsvinden in of nabij de bebouwde kom. Ook gaan de militairen als training aan de hand van de themas gemeentelijke herindeling, mestproblematiek, oefenterrein Oirschot en Vliegveld Eindhoven en de vogelpest rechtstreeks met inwoners en autoriteiten in gesprek om een beeld te krijgen over wat er leeft in de gemeenten.

De militairen, die eind april vertrekken naar het uitzendgebied, zijn voor het eerst uitgerust met het Battlefield Management System (BMS). Dit digitale systeem maakt het mogelijk dat iedereen real-time op een computerscherm dezelfde informatie over de situatie in het gebied heeft en dat hierdoor het veiligheidsgevoel verhoogd. Hiermee is de Koninklijke Landmacht toonaangevend in de wereld.

13 Gemechaniseerde Brigade is de eerste Nederlandse landmachteenheid die twee SFOR-missies achter elkaar verzorgt. Op dit moment bevinden zich bijna achthonderd Oirschotse militairen in Bosnië. Vanaf eind april worden zij, voor zes maanden, door hun collegae van de brigade afgelost.